21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕρντογάν: θα μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν

Ερντογάν: θα μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν

Σε νέες δηλώσεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400, αποστέλλοντας ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ σχετικά με τα F-35.
Η Τουρκία τηρεί το διεθνές δίκαιο, εν μέσω των εντάσεων για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Aγκυρα θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω βήματα, προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα.
«Κάνουμε τα απαραίτητα βήματα εντός του νόμου και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε έτσι», επεσήμανε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από την Κίνα.
«Ωστόσο, εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με παράνομες ενέργειες, γνωρίζουμε πώς να μιλάμε αυτήν τη γλώσσα, όποια και αν είναι αυτή που μιλούν. Είναι απαράδεκτο το ότι εκείνοι που δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα εκεί, προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη», είπε ακόμη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Hurriyet.
Ακόμη, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εκφοβίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας επίσης ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Eνωση δρα ειλικρινά.
Αυτά, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Το εξορυκτικό πλοίο «Πορθητής» ή «Fatih», βρίσκεται από τον προηγούμενο μήνα, αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη γεωτρύπανο, το «Yavuz», έχει σταλεί στα ανατολικά της Κύπρου.
Ουάσινγκτον σε Ερντογάν: οι S 400 είναι πρόβλημα
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.
Λάδι στη φωτιά στις σχέσεις Αγκυρας Ελλάδας
Λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Αγκυρας με την Ελλάδα και την Τουρκία ρίχνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό trthaber.com εμφανίστηκε απειλητικός προς την Κύπρο, απαντώντας στην πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προχωρήσει σε συλλήψεις του πληρώματος του πλοίου «Πορθητής».
Ερντογάν για Ανατ. Μεσόγειο: Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα, αν χρειαστεί θα μιλήσουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν
«Απειλές από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας. Εάν τολμήσουν, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και στο παρελθόν».
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως τα βήματα της Τουρκίας έγιναν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε πως τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, έκανε λόγο για κυριαρχικά δικαιώματα και ως εκ τούτου ενδιαφέρον για εκμετάλλευση στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Τουρκία έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή δύο γεωτρύπανων στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ πριν λίγες ημέρες.
Το πλοίο «Πορθητής» ή «Fatih», βρίσκεται ήδη από τον Ιούνιο δυτικά της Κύπρου.
Παράλληλα το γεωτρύπανο, «Yavuz», έχει σταλεί στα ανατολικά της Κύπρου.
Πηγή Sputniknews.gr

«Ληστεία» αν οι ΗΠΑ δεν μας παραδώσουν τα F-35
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα αγοράς των ρωσικών S-400 που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 στην Τουρκία, θα ήταν «ληστεία».
Εάν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης πληρώνει στην ώρα του, πώς μπορείς να μην δώσεις σε αυτόν τον πελάτη τα προϊόντα του; Αυτό θα λεγόταν ληστεία», επεσήμανε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. «Eχουμε κάνει μια συμφωνία να αγοράσουμε 116 F-35», επεσήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ