Καθώς οι αγορές κατρακυλούν ο Τραμπ δεσμεύεται ότι θα υπάρξει συμφωνία με Κίνα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Μαΐου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπίστηκε σήμερα τον εμπορικό του πόλεμο με την Κίνα, καθώς η ένταση κλιμακώνεται και οι αγορές επεκτείνουν τις απώλειές τους, υποσχόμενος μια συμφωνία σύντομα με τον Κινέζο πρόεδρο, παρόλο που ενισχύονται οι φόβοι για μια παρατεταμένη μάχη.
Σε μια σειρά από πρωινά tweets, ο Τραμπ επανέλαβε την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική» υπέρ των δασμών και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρίες να τον στηρίξουν μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους μακριά από την Κίνα.
«Οταν θα είναι κατάλληλος ο καιρός, θα συνάψουμε συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ. «Ολα θα γίνουν, και πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύει ο κόσμος!».
Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν σήμερα (σ.σ. Τρίτη) στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, αν και τα κάπως πιο αισιόδοξα σχόλια από Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους για το εμπόριο προσέφεραν κάπως ανακούφιση μία ημέρα αφού οι μετοχές υπέστησαν το χειρότερο ξεπούλημα από τις αρχές του έτους. Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης έκλεισε με πτώση 0,7%, ενώ ο δείκτης των blue-chip CSI300 υποχώρησε κατά 0,6%, και με τους δύο δείκτες, ωστόσο, να περιορίζουν τις αρχικές τους απώλειες. Η ισοτιμία του γιουάν στη διαπραγμάτευσή του στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε κατά 0,1%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου, στα 6,8874 γιουάν ανά δολάριο.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσαμε να έχουμε», υποστήριξε επίσης ο Τραμπ.
Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εμπορική τους διαμάχη.
«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν να επιδιώκουν σχετικές συζητήσεις. Οσο για το πώς τις επιδιώκουν, νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από τις περαιτέρω διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ωστόσο, η Κίνα δεν θα δεχθεί εκβιασμό, πρόσθεσε ο ίδιος: «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα παρερμηνεύσει την κατάσταση και δεν θα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κίνας να προστατεύσει τα συμφέροντά της».
Ο Γκενγκ δήλωσε ότι η Κίνα είχε επιδείξει ειλικρίνεια στέλνοντας παρά ταύτα μια υψηλόβαθμη αποστολή στις ΗΠΑ για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα και ότι η Κίνα παρέμεινε ήρεμη, αν και υπό πίεση. Ο ίδιος κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι υπαναχώρησε σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών, όπως τον περασμένο Μάιο, όταν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στην Ουάσινγκτον, αλλά οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν μερικές ημέρες αργότερα.
«Αρα σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να κατηγορήσετε την Κίνα ότι αλλάζει θέσεις και υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Γκενγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα είχε επιδείξει καλή πίστη στις συνομιλίες και τήρησε τις υποσχέσεις της.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters