Ασάνζ: Η σουηδική εισαγγελία ανοίγει εκ νέου την έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Μαΐου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η εισαγγελία της Σουηδίας πρόκειται να ανοίξει και πάλι την προκαταρκτική έρευνα με τις κατηγορίες για βιασμό που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος.
Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εύα-Μαρί Πέρσον, οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία το 2017 είχε μπει στο αρχείο χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του, καθώς ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η Πέρσον είπε εξάλλου ότι τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την έκδοσή του από την Βρετανία.
Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας.
Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks.
«Από τις 11 Απριλίου 2019 που συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υπάρξει αξιοσημείωτη πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει εκ νέου την έρευνα αλλά πάντα υπήρχε πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου.
Η απόφαση να επαναληφθεί η προκαταρκτική έρευνα για βιασμό που κατηγορείται ότι διέπραξε ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ θα είναι μια τέλεια ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του, δήλωσε ο αρχισυντάκτης των WikiLeaks, Κριστίν Χράφσον.
«Ο Ασάνζ ήταν πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις από τις σουηδικές αρχές και επανειλημμένα προσφέρθηκε να το πράξει εδώ και έξι χρόνια… Η υπόθεση αυτή έκλεισε στο παρελθόν και η επανέναρξη της θα δώσει στον Τζούλιαν την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του», δήλωσε ο Χράφσον στο Twitter.
Σήμερα, η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε την επανέναρξη της συγκεκριμένης έρευνας, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψη του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
Η Σουηδία ξεκίνησε την έρευνα το 2010, όταν δύο γυναίκες κατηγόρησαν τον Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση, ενώ ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι όλες οι σεξουαλικές επαφές είχαν πραγματοποιηθεί με αμοιβαία συναίνεση και ότι η αστυνομία είχε παρακινήσει τις γυναίκες να υποβάλουν καταγγελία εναντίον του.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ