12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠροκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Αγία Σοφία

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Αγία Σοφία

Αψηφά τις απειλές του ο γερμανικός τύπος

Το σενάριο μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί «συντήρησε» για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε «τέμενος Ayasofya»» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα «Daily Sabah».
«Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει» έσπευσε να προσθέσει στο ίδιο πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, με αφορμή το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας.
«Αυτός ο αλήτης αναφέρεται στην «Ινσταμπούλ» ως «Κωνσταντινούπολη» και ισχυρίζεται ότι θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Εκκλησία. Αυτό το έθνος δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο» είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, στην πόλη Γκαζίαντεπ.
Στο μεταξύ, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ερντογάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα «φέρει» στα Ηνωμένα Εθνη την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ως ισραηλινό έδαφος τα Υψίπεδα Γκολάν.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει κανονικά στην προμήθεια των ρωσικών S-400 και ότι «κάθε σενάριο επανεξέτασης του ζητήματος είναι εκτός ατζέντας».
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Η Αθήνα διαμηνύει πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή, όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα.
Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για την Αγία Σοφία, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από την Καλαμάτα.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες, είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας και πως έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
«Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Γερμανικός Τύπος: Προς άγραν ψήφων οι δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία
Στις πολιτικές βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από τις δηλώσεις του περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, παρατηρώντας ότι για λίγες περισσότερες ψήφους ο Τούρκος πρόεδρος «είναι έτοιμος να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους».
Στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο που είναι σήμερα σε τέμενος, αναφέρεται σε δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος.
Ειδικότερα, η Sueddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια των προεκλογικών του δηλώσεων, έγειρε ένα θέμα: «Πρέπει η Αγία Σοφία να γίνει τέμενος;».
Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο «Τροφή για ισλαμιστές», όπου σημειώνει ότι ο Ερντογάν, για λίγους περισσότερους ψηφοφόρους, είναι πρόθυμος να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους.
«Μέχρι σήμερα το κόμμα του Ερντογάν υποσχόταν στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά, όπως ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο ή έναν αυτοκινητόδρομο. Τώρα τους υπόσχεται τον παράδεισο, αν ψηφίσουν την Κυριακή το ΑΚP» γράφει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας: «Σε καμία εκλογική αναμέτρηση, από την εντυπωσιακή πρώτη νίκη πριν από 17 χρόνια μέχρι σήμερα, το ΑΚΡ δεν απευθύνθηκε τόσο ανοιχτά στο θρησκευτικό συναίσθημα των ψηφοφόρων».
Οπως αναφέρει, πλέον ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνεται με την προεκλογική του εκστρατεία σε υπερεθνικιστές και ισλαμιστές και δείχνει πόσο νευρικό είναι το κόμμα του, εν όψει των δημοτικών εκλογών.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα αναφέρεται και η Die Welt, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη χρονική συγκυρία.
«Σε απάντηση στην επίθεση στο Κράισττσερτς, αναδύει ένα παλαιότερο αίτημα στην ημερήσια διάταξη: Θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος», γράφει η εφημερίδα.
H γερμανική εφημερίδα παραπέμπει στις δηλώσεις του Εντογάν: «Δεν είναι απίθανη μια μετατροπή. Ισως μάλιστα αλλάξουμε το όνομα σε Τέμενος Ayasofya».
Οπως σχολιάζει, στο παρελθόν ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, σπάνια όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ