20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠροκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Αιγαίο

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Αιγαίο

Aυστηρή απάντηση από τον ΥΕΘΑ Αποστολάκη

Στη ναυτική άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρθηκε σε νέες του δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύοντας: «Μας ανήκει η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος».
«Μας ανήκει η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος. Είναι περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη του άμεσου ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, στη διάρκεια ομιλίας του.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγε ημέρες, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του φωτογραφία μελών του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα της Ομάδας Υποβρύχιας Αμυνας (SAS) με την τουρκική σημαία στον βυθό του κόλπου της Σούδας, στο πλαίσιο της άσκησης ARIADNE-19, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά το διάστημα 14ης και 21ης Μαρτίου.
Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε και τις φωτογραφίες από την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε για την καταπολέμηση των ναρκών και εκρηκτικών.
«Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία»: Τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη
Τη θεωρία ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία εξέφρασε ο πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, Σαιγί Οζτούρκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Σοζού.
Την άποψη ότι τα σχέδια της Ελλάδας και του Ισραήλ να εγκαταστήσουν κοινό ραντάρ στην Κρήτη δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού τα 3/4 του νησιού ανήκουν στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, Σαιγί Οζτούρκ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα sozccu.com παρουσιάζει και χάρτη με τα υποτιθέμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κρήτη.
Με άρθρο του στην εφημερίδα Σοζού, ο Οζτούρκ αναφέρεται στη Συνθήκη του Λονδίνου που υπεγράφη το 1913 και όπως λέει, η Κρήτη δόθηκε στους βαλκανικούς συμμάχους (Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία) και 14 νησιά γύρω της παρέμειναν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως μετά και τη συνθήκη της Λοζάνης, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους και αυτά τα δικαιώματα πέρασαν στην Τουρκία.
Μάλιστα, μετά παραπάνω, υποστήριξε πως ο αγωγός EastMed, περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα και για να αποφευχθεί αυτή η παραβίαση θα πρέπει να οριστούν άμεσα η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.
Αποστολάκης: «Οι δηλώσεις Ακάρ δεν βασίζονται στη λογική. Πρέπει η Τουρκία να σοβαρευτεί»
Αυστηρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομόλογού του, Χουλουσί Ακάρ, που είπε: «Μας ανήκει το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος». Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ σημείωσε πως ξαφνιάστηκε από τη δήλωση του Ακάρ και κάλεσε την Τουρκία να σοβαρευτεί και να μην προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αποστολάκη στο περιθώριο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης: «Οπως βλέπετε, οι δηλώσεις του κ. Ακάρ από την απέναντι πλευρά, παρόλο που βρισκόμαστε σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε και οι δύο να βρούμε να τρόπους να χαμηλώσει η ένταση και να νιώθει ο κόσμος περισσότερο ασφαλής, μας ξαφνιάζουν κάθε φορά με κάτι καινούργιο, με πράγματα, που όπως καταλαβαίνουν όλοι, δεν βασίζονται σε καμία λογική. Η αρχή της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, και στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφώσει μέχρι σήμερα την συμβίωση των δύο λαών βασισμένα στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κάθε κράτους. Δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα και βάση σε τέτοιου είδους δηλώσεις που δεν βασίζονται σε καμία λογική. Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούν και να μην πετάνε ρουκέτες για δημιουργία εντυπώσεων».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να ανανεώσει τη σύμβαση με τον Hellas Sat, και έτσι η χώρα να μην χάσει την τροχιακή της θέση στο διάστημα, αλλά να αποκτήσει τριπλάσιους αναμεταδότες. «Κομμάτι αυτών των υποδομών θα χρησιμοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις και η κυβέρνηση, για τις ασφαλείς τους επικοινωνίες. Επικοινωνίες σύγχρονες και με τη δυνατότητα μετάδοσης πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων» δήλωσε ο κ. Παππάς.
Επιπρόσθετα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως η συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ επεκτείνεται και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της χώρας όπου το ΥΠΕΘΑ αποκτά ένα κομβικό ρόλο.
Τέλος, δήλωσε πως θα υπάρξει στενή συνεργασία των δύο υπουργείων για τον καθορισμό των προδιαγραφών που θα έχει η πλήρη συστοιχία μικροδορυφόρων, που θα κατασκευάσει η Ελλάδα με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ