Βρέθηκε το σπανιότερο χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Τιβέριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 6 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια της κατασκευής σιδηροδρόμου στην επικράτεια του Κρασνοντάρ, στη Νότια Ρωσία. Πρόκειται για το σπανιότερο χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Τιβέριο.
Το βάρος του αρχαίου νομίσματος είναι περίπου 8 γραμμάρια, ενώ οι διαστάσεις είναι περίπου 20×21 χιλιοστά. Το εύρημα χρονολογείται στο 27-28 μ.Χ.
Το χρυσό νόμισμα, κυκλοφορούσε στην επικράτεια του βασιλείου του Βοσπόρου, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ανατολική Κριμαία, τη χερσόνησο Ταμάν, την Ανάπα, το Νοβοροσίσκ, την περιοχή του Ανατολικού Αζόφ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νόμισμα που βρέθηκε είναι το πιο σπάνιο αρχαιολογικό τεχνούργημα: Μέχρι αυτή τη στιγμή μόνο δύο δείγματα του ίδιου τύπου είναι γνωστά στον κόσμο, ενώ το τρίτο δείγμα εμφανίστηκε μόλις τώρα.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο χρυσός στατήρας κόπηκε στο όνομα του βασιλιά Ασπούργου του Βοσπόρου, οποίος στο νόμισμα υπάρχει μόνο με τη μορφή ενός μονονογράμματος στο πίσω μέρος.
Η μπροστινή όψη του νομίσματος απεικονίζει την κεφαλή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τιβέριου, ενώ στην πίσω όψη απεικονίζεται ο Αγρίππας, πολιτικός και γαμπρός του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου.
Η ανακάλυψη ανήκει σε επιστήμονες – μέλη της αποστολής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία τύπου του κρατικού ιστορικού και αρχαιολογικού μουσείου του Κρασνοντάρ.
Πηγή Sputniknews