Διττή προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 25 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Γ.Γ. Αραβικού Συνδέσμου σε Τσίπρα: «Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια»

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αραβικού Συνδέσμου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γέιτ, σήμερα το πρωί, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου, ότι οι σχέσεις ΕΕ και αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε μια διττή προσέγγιση, αφενός μεν στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κ.ά.), αφετέρου δε, στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας.
Στη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Αμπούλ Γέιτ συζητήθηκε, επίσης, η κρίση στη Συρία, η οποία είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίζει ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο στη χώρα.
Συζητήθηκε ακόμα το Παλαιστινιακό, ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών και στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ συζήτηση έγινε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν όλο το εύρος των ευρω-αραβικών σχέσεων.
Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, είπε ο Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου στον Αλ. Τσίπρα


«Κάνατε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, στις πιο δύσκολες εποχές για την οικονομία», είπε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γέιτ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου απένειμε τα εύσημα για τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο «δύσκολες», για να υπογραμμίσει τη σημασία των όσων έχουν γίνει.
«Δείξατε το σθένος και τον χαρακτήρα των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
Την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Λιβάνου συζήτησε ο Αλ. Τσίπρας με τον Σ. Χαρίρι
Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου, σε μια ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή με πολλά προβλήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Χαρίρι για την ανάληψη των καθηκόντων του και οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στις δύο χώρες και συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου.


Ο κ. Χαρίρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την προσέλκυση επενδύσεων στον Λίβανο από ελληνικές εταιρείες, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες που παρέχονται από την εφαρμογή του «capital investment program», το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών του Λιβάνου.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Λιβάνου, η οποία προωθείται με την προσεχή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, όπως σημειώθηκε, και επιχειρηματικές συναντήσεις. Ωθηση στις διμερείς σχέσεις θα δώσει και η προσεχής επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στον Λίβανο.
Σ. Παπαδοπούλου, Ν. Κάτσικα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *