20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΑγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Αγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Αγονος κηρύχθηκε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν δύο προσφορές, η μία εκ των οποίων υπεβλήθη υπό προϋποθέσεις, ενώ η δεύτερη που αφορούσε τη μονάδα της Φλώρινας απείχε, κατά τις πληροφορίες, σημαντικά από το επίπεδο της αποτίμησης.
Η αιτιολογία για την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου είναι η έλλειψη ικανοποιητικών προσφορών.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και επισημαίνει τα εξής: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.
Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.
Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».
Διαβουλεύσεις ΥΠΕΝ με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για την επανάληψη του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Με «κόκκινη γραμμή» να μην αλλάξει το αντικείμενο του διαγωνισμού, δηλαδή να μην προστεθούν υδροηλεκτρικά στο πακέτο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που τίθενται προς πώληση, ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Οπως είναι γνωστό, στο διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο προσφορές, η μία εκ των οποίων (που αφορούσε το σύνολο των προς πώληση μονάδων) συνοδευόταν από όρους και κρίθηκε εκτός προδιαγραφών, ενώ η δεύτερη που αφορούσε μόνον τη μονάδα της Φλώρινας ήταν πολύ μακριά από την αποτίμηση της αξίας που είχε προηγηθεί.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας περιγράφουν τα επόμενα βήματα ως εξής:

  • Δεν θα γίνει δεκτό – εφόσον φυσικά τεθεί – αίτημα για πώληση υδροηλεκτρικών.
  • Κρίνεται ως πλέον πρόσφορη επιλογή, η επόμενη διαδικασία για την αποεπένδυση των μονάδων να μην διεξαχθεί από τη ΔΕΗ, αλλά από τρίτο φορέα που θα μπορούσε ενδεικτικά να είναι το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Αναζητείται μία νομικά ασφαλής λύση (που δεν θα είναι δηλαδή ευάλωτη σε πιθανές προσφυγές και θα φέρει τη σφραγίδα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν) ώστε η επόμενη διαδικασία να είναι σύντομη και να ολοκληρωθεί στο χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο λόγος για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του καταστροφικού, όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο, σεναρίου της «μικρής ΔΕΗ» που προέβλεπε την πώληση αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» μονάδων της ΔΕΗ (λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) μαζί με τη μεταφορά πελατολογίου.
  • Το πιεστικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται στις αιτίες για τις οποίες δεν μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διεξαγωγή του διαγωνισμού (νόμος 4533/2018). Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο θα επιδιωχθούν αλλαγές στη συμφωνία μετόχων με στόχο η επόμενη διαδικασία να είναι επιτυχής. Οι αλλαγές αυτές θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορούν το πλήθος των εργαζομένων που θα παραμείνουν στις υπό πώληση μονάδες, ή ακόμη και τις προτάσεις των επενδυτών για εκατέρωθεν συμμετοχή στις ζημιές ή τα κέρδη των μονάδων. Επίσης, σε αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορεί να έχουν ξεκαθαρίσει ζητήματα που τώρα είναι ανοιχτά και αφορούν για παράδειγμα την αποζημίωση των μονάδων μέσω του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (εκκρεμεί η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν), το κόστος τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης από το ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της περιοχής, κ.ά.
    Σε κάθε περίπτωση από το ΥΠΕΝ θεωρούν ότι ο διάλογος με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ διεξάγεται σε θετικό κλίμα και με διάθεση κατανόησης που μπορεί να οδηγήσει σε λύση.
    Μέχρι τον Μάϊο η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες
    «Πρόκειται για μία οικονομική, επιχειρηματική, συναλλαγή και δεν χρειάζεται δραματοποίηση. Ο στόχος μας να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, παραμένει», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.
    Ο κ. Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε πως η ΔΕΗ «πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Θα έχουν επιλυθεί βασικές εκκρεμότητες».
    Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς θα γίνει η επαναπροκήρυξη, εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, πριν τις ευρωεκλογές. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε θέση και έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένες ενέργειες. Με άλλο κλίμα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
    Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε επίσης πως «η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες για να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζεται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι από αυτή την άποψη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε ή να αποδεχτούμε όρους που κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερα στην πορεία από αυτά που θα μας έδιναν για την αγορά των μονάδων».
    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ