Η ΕBRD προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜμΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 7 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: OIKONOMIA, ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με στόχο να ενισχύσουν τη δραστηριότητα της τοπικής κεφαλαιαγοράς και να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην προετοιμασία τους για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών ομολόγων, μέσω δημόσιας προσφοράς.
Με την υποστήριξη του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της ΕBRD, το νέο Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με στόχο την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο («SME Pre-Listing Support Programme») θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στο ΧΑ.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για περίοδο 30 μηνών από την ΕBRD σε στενή συνεργασία με το ΧΑ, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιεί το πρόγραμμα Roots, που έχει επίσης ως στόχο να βοηθήσει τις ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας του Roots. Για κάθε επιχείρηση που θα επιλεγεί θα διεξαχθεί εις βάθος ανάλυση αναφορικά με την ετοιμότητά της για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ανάλυσης αυτής θα εκπονηθεί και υλοποιηθεί ένα προσαρμοσμένο πλάνο συμβουλευτικής υποστήριξης της από εξειδικευμένους συμβούλους.

(από αριστερά: Σωκράτης Λαζαρίδης, Ηλίας Ξανθάκος, Sabina Dziurman και Στάθης Γιαννακίδης)


Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων» και της «Πρωτοβουλίας Στήριξης Τοπικών Νομισμάτων και Τοπικών Κεφαλαιαγορών» της ΕBRD.
Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Ηλία Ξανθάκου, του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη και της Σαμπίνα Τζιούρμαν, Επικεφαλής της ΕBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η κυρία Τζιούρμαν πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε στην Ελλάδα το Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε περαιτέρω τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και θα αναδείξει εκείνες τις επιχειρήσεις που δύναται να προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές».