13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑSZ: «Επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς» το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

SZ: «Επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς» το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση, λίγο πριν την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, σχολιάζει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει των δημοτικών εκλογών, χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «Η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως «επίσκεψη εργασίας», αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη, ο Τσίπρας θα επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη – κάποτε ο σημαντικότερος ιερός τόπος των Ορθόδοξων Χριστιανών, έπειτα τζαμί και σήμερα μουσείο. Στη συνέχεια, θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη. Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada. Εκεί βρίσκεται η κλειστή, από το 1971, Θεολογική Σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι Τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά – με σύμφωνη σε αυτό την ΕΕ – την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας. Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν η Αγκυρα επέβαλε το κλείσιμο της σχολής, οι εποχές ήταν ταραχώδεις ενώ είχε γίνει και πραξικόπημα. Εκτοτε, οι τουρκικές κυβερνήσεις έβρισκαν συνεχώς κάποια πρόφαση για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, «ταλαιπωρούσε» για καιρό τη μουσουλμανική μειονότητα στην ανατολική Θράκη, κάτι το οποίο επίσης δεν βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».
Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι επίσκεψή του στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο θέμα, με έμφαση στα «δύσκολα» θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
«Κατά την συνάντησή τους στην Αγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης». «Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η Fet του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους. «Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Η Αγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). «Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός».
«Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της «Handelsblatt», στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, θα μιλούσε για πληθώρα «εύφλεκτου υλικού» και αντικειμένων διαμάχης και για λίγη κινητικότητα». Σε ό,τι αφορά τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία (sic), με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας», συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο άρθρο επισημαίνεται το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και των χιλιάδων Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους. «Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ως προς αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί, παρά τα όποια λαϊκιστικά αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι, ενόψει εκλογών εντός του έτους και στην Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, αν και ο Ελληνας πρωθυπουργός λαμβάνει για αυτή επαίνους από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
O ισπανικός Τύπος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα
Στην προσπάθεια να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε μία σειρά ζητημάτων που τις χωρίζουν, εστιάζει ο ισπανικός Τύπος στην κάλυψη της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν κάνουν έκκληση σε διάλογο για να μειωθούν οι ιστορικές εντάσεις», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα El Pais, σημειώνει την ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών «δύο ώρες περισσότερες από το προβλεπόμενο», γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια που κατέβαλαν για να υπάρξει μία ειλικρινής προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Προσθέτει, όμως, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αγκυρα ότι «με βάση τις σοβαρές χειρονομίες μεταξύ τους, απέναντι στις κάμερες, (συνάγεται πως) δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Ο Ελληνας ηγέτης διαβεβαίωσε πως «μπήκαν τα θεμέλια για μελλοντικές ιστορικές αποφάσεις», αλλά δεν παρουσίασε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αμφότεροι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τον διάλογο για να αμβλύνουν τις διαφορές».
Στη συνέχεια, η εφημερίδα κάνει λεπτομερή αναφορά στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες (Αιγαίο, έρευνες για πετρέλαιο, μειονότητες) και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει τη συνεργασία τους στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ενώ τονίζει πως υπήρξε πρόοδος σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις και τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνη – Θεσσαλονίκη, όπως και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Με τίτλο «Τσίπρας και Ερντογάν σκηνοθετούν τις διαφορές τους, η καταλανική El Periodico de Catalunya, σημειώνει πως «οι πρώτες λέξεις και χειρονομίας υπήρξαν χαρίεσσες κι εγκάρδιες στο έπακρο. Αμφότεροι, Τσίπρας και Ερντογάν, συναντήθηκαν για ώρες και ώρες και όταν τελείωσαν σχολίασαν πως η συζήτησή τους υπήρξε ειλικρινής, με αλληλοσεβασμό, εποικοδομητική και εγκάρδια και άλλα με άλλα στομφώδη επίθετα».


«Ομως, όσο οι δηλώσεις τους στον Τύπο προχωρούσαν, οι εκφράσεις τους σκλήρυναν. Κάτω από μία επικάλυψη ευγενείας οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διάφορες κεκαλυμμένες επιθέσεις: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην καλλίτερη στιγμή τους».
Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με το Αιγαίο να αναδεικνύεται σε έναν «σκόπελο» μεταξύ τους και αναφέρει τις απόψεις που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες σχετικά με τη διένεξη για τις παραβιάσεις και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Η El Periodico στέκεται επίσης στις μομφές που εκστόμισε ο Τούρκος πρόεδρος για το καταφύγιο που κατ’ αυτόν προσφέρει η Ελλάδα σε πολλούς υποστηρικτές του καταζητούμενου θρησκευτικού ηγέτη Φετουλαχ Γκιουλέν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ιδιαίτερα στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο. «Ο τουρκικός εθνικισμός ξεσπάθωσε: «Οι Ελληνες δεν πρέπει να λησμονούν πως οι παππούδες τους πέθαναν στον πάτο της θάλασσας» είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν, αναφερόμενος στον πόλεμο του 1922», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, στην κατακλείδα της ανταπόκρισης, «ο Τσίπρας, ενώπιον του Ερντογάν έντεχνα παρέκαμψε την πρόκληση: «Επαναλαμβάνω πως η Ελλάδα τάσσεται κατά των πραξικοπηματιών και υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ομως η Ελλάδα έχει ένα σύστημα δημοκρατικών αντίβαρων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις και την ανεξαρτησία του δικαστικού μας συστήματος»».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ