Το Brexit στα χέρια της Βουλής των Κοινοτήτων;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 28 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Οι βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν αύριο σειρά τροπολογιών για να εκφράσουν τις θέσεις τους για το Brexit, προσπαθώντας να αναλάβουν την κατάσταση στα χέρια τους απέναντι στην κυβέρνηση, με στόχο την άρση του αδιεξόδου μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την βρετανική έξοδο.
Πού βρίσκεται το Brexit;
Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου την συμφωνία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϊόν της πολύμηνης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο στην πιθανότητα ενός Brexit άνευ συμφωνίας, σενάριο που τρομάζει τους επιχειρηματικούς κύκλους και τμήμα της πολιτικής τάξης.
Μετά την αρνητική ψήφο του κοινοβουλίου, η Τερέζα Μέι δεν παρουσίασε εναλλακτικό πλάνο, αντίθετα με την απαίτηση των βουλευτών, οι οποίοι, στην συνέχεια, συνέταξαν τροπολογίες που να εκφράζουν τις προσδοκίες τους και για να επηρεάσουν την συνέχεια της διαδικασίας.
Οι τροπολογίες αυτές, οι οποίες θα συζητηθούν και τα ψηφισθούν αύριο, έχουν ως κύριο στόχο να ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης εξόδου, να εμποδισθεί ένα Brexit άνευ συμφωνίας, να καθυστερήσει το διαζύγιο ή ακόμη να εξασφαλισθεί η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Τί προτείνουν οι Βρετανοί βουλευτές;

Να αποτραπεί ένα Brexit άνευ συμφωνίας
Είναι ο στόχος μίας τροπολογίας που κατατέθηκε από την συντηρητική βουλευτή, Κάρολαϊν Σπέλμαν, με την υποστήριξη 120 βουλευτών. Αλλη τροπολογία που υποστηρίζεται από τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποκλείει την πιθανότητα εξόδου άνευ συμφωνίας, ζητώντας ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί δύο επιλογών: είτε τροποποιημένη συνθήκη που θα προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στενή σχέση με την ενιαία αγορά είτε την οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η Τερέζα Μέι δεν θέλει αποχώρηση χωρίς συμφωνία
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, διαβεβαίωσε κατ’ ιδίαν στελέχη της κυβέρνησής της ότι δεν σκοπεύει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους, έγραψε η εφημερίδα The Sun την Κυριακή.

Ωστόσο, η Μέι είπε σε κορυφαίους υπουργούς της ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποκλείσει το λεγόμενο no-deal Brexit δημόσια, για να μη χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό της χαρτί, διευκρίνισε η Sun, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
Εξάλλου, ο βουλευτής των Τόρις και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι η Μέι θα ζητήσει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην εφημερίδα The Telegraph.
Επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον ανέφερε πως η Μέι επιδιώκει να προστεθεί στη συμφωνία αποχώρησης μια ρήτρα για την ημερομηνία που θα εκπνεύσει η ισχύς του μηχανισμού αυτού.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε την Κυριακή πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν.
Εξάλλου, σήμερα, επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων απαίτησαν από τη βρετανική πολιτική τάξη να τερματίσει τις συγκρούσεις για το Brexit και να φροντίσει να υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ ορισμένες εταιρείες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα είχε η έξοδος άνευ συμφωνίας.
Εννέα εβδομάδες προτού το ΗΒ να εγκαταλείψει την ΕΕ, την 29η Μαρτίου, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το διαζύγιο θα είναι συναινετικό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *