20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟι αγορές αντιδρούν απρόσμενα θετικά στις πολιτικές εξελίξεις

Οι αγορές αντιδρούν απρόσμενα θετικά στις πολιτικές εξελίξεις

Αδιέξοδο ή διέξοδος η παραίτηση Καμμένου;

Παρά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι αγορές αντιδρούν απρόσμενα θετικά. Γιατί οι επενδυτές «βλέπουν» τις πρόωρες εκλογές ως λύση στην αβεβαιότητα και τη μακρά προεκλογική περίοδο;
Κάθε απροσδόκητη και απρόσμενη πολιτική εξέλιξη συνήθως προξενεί αναταράξεις στις αγορές, εγείροντας την ανησυχία των επενδυτών, οι οποίοι αναγκάζονται να βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά.
Η παραίτηση, ωστόσο, του Πάνου Καμμένου και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, φαίνεται ότι αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται απολύτως και στην πορεία των κρατικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να παραμένει στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.
Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έκλεισε τη Δευτέρα στο 4,299%, καταγράφοντας ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης της 1 μονάδας βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου ένα μήνα νωρίτερα (20/12/2018), η αντίστοιχη απόδοση κυμαινόταν στο 4,293%. Δηλαδή σε παρεμφερή επίπεδα.
Ακόμη καλύτερη είναι η «εικόνα» στις αποδόσεις των 5ετών κρατικών ομολόγων, καθώς παρά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, εμφάνισε βελτίωση 4 μονάδων βάσεων, καθώς υποχώρησε στο 3,202%. Ενα μήνα νωρίτερα (20/12/2018) βρισκόταν στο 3,255%.
Την ίδια ώρα, τα 10ετή spreads, δηλαδή η απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, διατηρήθηκε στα επίπεδα των 400 μονάδων βάσεων, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των τελευταίων μηνών.
Και όλα αυτά μάλιστα, ενόσω την ίδια ημέρα, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 1,2 μονάδας βάσης, της Ιρλανδίας κατά 1 μονάδας, της Πορτογαλίας κατά 4,3 μονάδες βάσης και της Ισπανίας κατά 0,4 μονάδας βάσης.
Θετική εξέλιξη (;) οι πρόωρες εκλογές
«Οι εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο βάζει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών» εξηγεί στο Sputnik, στέλεχος ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρείας, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την — αν μη τι άλλο — απρόσμενη αντίδραση των αγορών.
Κατά τον ίδιο, η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες που επίκεινται στην ελληνική Βουλή (σ.σ. ψήφος εμπιστοσύνης και Συμφωνία των Πρεσπών) επισπεύδουν τις πολιτικές εξελίξεις και μας οδηγούν πιο κοντά στο σενάριο των εκλογών.
«Δεν γινόταν να συνεχίσουμε, όπως πριν. Οι συνεχείς απειλές του συγκυβερνώντος κόμματος περί αποχώρησης από την κυβέρνηση, αλλά και η μακρά προεκλογική περίοδος είχαν “κουράσει” την αγορά, η οποία αναζητούσε ενδείξεις σταθερότητας και “ξεκάθαρων λύσεων”» σπεύδει να προσθέσει.
Δεν παραλείπει να σημειώσει, μάλιστα, ότι ανεξάρτητα του αποτελέσματος της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, οι εκλογές είναι πιο κοντά, καθώς ο ίδιος εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει υπό τις παρούσες συνθήκες.
«Σε κάθε περίπτωση, αγορά και οικονομία χρειάζονται σταθερότητα, κάτι το οποίο είχε εξαλειφθεί τους τελευταίους μήνες και το οποίο αποτυπωνόταν στο “ταμπλό” του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης είχε στην κυριολεξία “κολλήσει” στις 600 μονάδες» επισημαίνει, ενδεικτικά.
Πλέον, ο ίδιος στρέφει την προσοχή του στις εξελίξεις των επόμενων λίγων ημερών, οι οποίες και θα καθορίσουν τα προσεχή βήματα της αγοράς.
Γεράσιμος Χιόνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ