13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠροσπάθεια εξασφάλισης των 80 «ναι» από Ζάεφ

Προσπάθεια εξασφάλισης των 80 «ναι» από Ζάεφ

Συνέχιση της συνεδρίασης σήμερα μετά από το χτεσινό ναυάγιο

Για σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για τις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες. Έντονες διαβουλεύσεις Ζάεφ – βουλευτών.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανόφωνων βουλευτών της ΠΓΔΜ, προκειμένου η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να διασφαλίσει τα 80 «ναι» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των απαιτούμενων βουλευτών, με αποτέλεσμα την αναβολή της σχετικής διαδικασίας.
Αιτία αποτέλεσε το ζήτημα της «ταυτότητας», με τους βουλευτές του αλβανόφωνου κόμματος «BESA» να διεκδικούν τα μέλη των διάφορων εθνοτικών ομάδων της γειτονικής χώρας να μην εμφανίζονται ως «Μακεδόνες».
Ξαφνικά εμπόδια στα Σκόπια, σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το αλβανόφωνο BESA
Η συγκεκριμένη αξίωση ωστόσο, εγείρει τις σφοδρές αντιδράσεις των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην πρώτη συνεδρίαση είχαν υπερψηφίσει την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Επομένως, ο Ζόραν Ζάεφ καλείται να βρει τη «χρυσή τομή» προκειμένου οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σ’ έναν συμβιβασμό και να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής (80/120 βουλευτές).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της ΠΓΔΜ καλούνται να τοποθετηθούν επί των τεσσάρων συνταγματικών τροπολογιών, αλλά και του συνοδευτικού εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος, οι έγκριση των οποίων συνιστά προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ