24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣMedia Lab: «Κιβωτός» γνώσης με τη στήριξη του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και...

Media Lab: «Κιβωτός» γνώσης με τη στήριξη του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και του Future Library

Πρόκειται για το MEDIA Lab, που υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και το Future Library, που παρέχουν για όλους τους χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ποιοτικές υπηρεσίες που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και έκφραση της δημιουργικότητας.
Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, ποικίλες δράσεις αναπτύσσονται και υλοποιούνται στο χώρο αυτό, με στόχο την προώθηση της άτυπης μάθησης, της καινοτομίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Συνεργατικοί χώροι συναντήσεων, ανάγνωσης, χαλάρωσης, πλοήγησης στο διαδίκτυο, studios όπου μπορεί κανείς να κάνει ηχογράφηση, να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει το δικό του βίντεο, παρουσιάσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, συνθέτουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή, αυτή της σύγχρονης Βιβλιοθήκης.
«Η συνεχής πορεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης των Χανίων προς τη νέα εποχή κρίνεται ως μονόδρομος από μας, ώστε να συνδεθεί η φιλοσοφία του παραδοσιακού βιβλίου με την ψηφιακή εποχή κι έτσι να διευρύνεται συνεχώς το κοινό, στο οποίο απευθύνεται μια σύγχρονη βιβλιοθήκη», επισημαίνει με δήλωση της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελπίδα Τσιτσιρίδη.
Ο χώρος αυτός και συνολικά η δημοτική βιβλιοθήκη έχει «αγκαλιαστεί» από το κοινό της πόλης όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας
Είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκαν στο χώρο 257 εκδηλώσεις όπως ειδικά σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.
Παράλληλα έγιναν 231 επισκέψεις τμημάτων σχολείων με τους μαθητές να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και ξεναγήσεων.
Το μουσικό στούντιο που λειτουργεί στη βιβλιοθήκη χρησιμοποίησαν για ηχογραφήσεις 1.969 άτομα, 2.186 άτομα πραγματοποίησαν δημιουργικές συναντήσεις και 18.008 πολίτες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διαδραστικής συνεργασίας.
Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των επισκεπτών-αναγνωστών στους χώρους της βιβλιοθήκης που συνολικά έφτασε τις 121.500 άτομα.
Την ίδια περίοδο εγράφησαν ως νέα μέλη 4.923 άτομα και το κοινό δανείστηκε 154.402 βιβλία συγγράμματα και αλλά τεκμήρια.
Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της δημοτικής βιβλιοθήκης είναι σε εξέλιξη και έχει ως στόχο την επέκταση των δράσεων και συνεργασιών της με πολλούς φορείς της πόλης.
Σήμερα όλοι οι χώροι της βιβλιοθήκης στεγάζονται εντός του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης ωστόσο η μεταστέγαση της σε νεοκλασικό κτήριο που απέκτησε ο δήμος στην οδό Τζανακάκη θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες στο κοινό υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ