18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣIδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 20 εκ. ευρώ για την ΕΛΣ

Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά 20 εκ. ευρώ για την ΕΛΣ

Νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20 εκ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς την Εθνική Λυρική Σκηνή, για να κλιμακώσει σε βάθος τετραετίας το πρόγραμμά της εκτός ελληνικών συνόρων, ανακοίνωσαν σήμερα(σ.σ. Πέμπτη) ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.
Στο πλαίσιο της δωρεάς θα χρηματοδοτηθούν καλλιτεχνικές συνεργασίες, συμπαραγωγές, μετακλήσεις, διεθνείς περιοδείες, αλλά και οι δράσεις με τις οποίες η ΕΛΣ θα συμμετάσχει στον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης, το 2021 και παράλληλα μια μεγάλη καμπάνια προβολής προς μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για την διεθνή απήχηση της ΕΛΣ.
«Για εμάς, σαν Ελληνες πολίτες, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας εθνικός θησαυρός» δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, νωρίτερα σήμερα(σ.σ. Πέμπτη) ανακοινώνοντας την δωρεά, εκφράζοντας «βαθιά εκτίμηση στο όραμα, το φιλότιμο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στο έργο τους οι άνθρωποι της ΕΛΣ, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κουμεντάκη, και στο πλαίσιο της άριστης και αρμονικής συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια».
«Βρισκόμαστε δίπλα τους» συνέχισε ο κ. Δρακόπουλος «στην προσπάθεια να ενταχθεί η ΕΛΣ στην παγκόσμια σφαίρα των οπερατικών θεάτρων, μέσα από την καλλιέργεια συνεργειών με όπερες, καλλιτέχνες και συνθέτες από το εξωτερικό». Για την ΕΛΣ η νέα, τετραετούς διάρκειας, δωρεά του ΙΣΝ ύψους 20 εκ. ευρώ, «έρχεται να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμεντάκης, διευκρινίζοντας ότι «η νέα δωρεά του ΙΣΝ σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ τόνισε την δυνατότητα που δίνει η δωρεά για εξαγωγή του καλλιτεχνικού έργου της ΕΛΣ που σφραγίζεται από νέα καλλιτεχνική ταυτότητα « τα πρώτα δείγματα της οποίας έχουμε δείξει τα δύο χρόνια που είμαστε εδώ στο ΚΠΙΣΝ» πρόσθεσε. «Οι Ελληνες καλλιτέχνες, τα ελληνικά σύνολα, οι συνθέτες μας, δημιουργούν υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνικό έργο και έχει έλθει η ώρα το έργο αυτό να ταξιδέψει και να γίνει γνωστό και εκτός Ελλάδος» δήλωσε ο Γ. Κουμεντάκης κάνοντας αναφορά στις αναθέσεις νέων έργων, στις πρώτες παρουσιάσεις και στις πολύ ενδιαφέρουσες δημιουργίες που ήδη τα τελευταία χρόνια έχει στο ενεργητικό της η ΕΛΣ.
Ως προς το αφιέρωμα της ΕΛΣ στην Επανάσταση του 1821, που θα ξεδιπλωθεί σε όλη την διάρκεια του 2021, ο κ. Κουμεντάκης περιορίστηκε να αποκαλύψει ότι έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές για νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις νέων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. «Κεντρικός στόχος του αφιερώματος είναι να αναγνωστεί η Ελληνική Επανάσταση όχι ως ένα τοπικό, αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, αλλά και να καταδειχτεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών-εθνών του σύγχρονου κόσμου, όπως για παράδειγμα η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση» είπε ο Γ. Κουμεντάκης δίνοντας το στίγμα του αφιερώματος της ΕΛΣ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ