Κατά 22% αυξήθηκε το 2018 ο αριθμός των Βρετανών που ζητούν ιρλανδικό διαβατήριο λόγω Brexit

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 1 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Ο αριθμός των Βρετανών που υπέβαλαν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί ιρλανδικό διαβατήριο αυξήθηκε κατά 22% το 2018, ανακοίνωσε χτες Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
Το ποσοστό των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που ζήτησαν να τους δοθούν ιρλανδικά διαβατήρια είναι διπλάσιο σε ετήσια βάση, καθώς η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στον ορίζοντα.
Περίπου 100.000 Βρετανοί δικαιούχοι επιδίωξαν να διατηρήσουν την ιδιότητα του πολίτη χώρας-μέλους της ΕΕ αποκτώντας διαβατήριο του κράτους που αποτελεί τον κοντινότερο γείτονα της Γηραιάς Αλβιόνας φέτος, από 81.000 το 2017 και 46.000 το 2015, τη χρονιά πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit πυροδοτήσει ραγδαία αύξηση των αιτήσεων.
Όποιος έχει γεννηθεί στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία, όποιος έχει γονιό, γιαγιά ή παππού ιρλανδικής καταγωγής δικαιούται να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι συνολικά 6 εκατομμύρια υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν διπλή υπηκοότητα.
Οι αιτήσεις έκδοσης ιρλανδικών διαβατηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, από πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τόσο ιρλανδικό όσο και βρετανικό διαβατήριο, αυξήθηκαν κατά 2% ως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *