Κόμβος η Ελλάδα ως το 2030 σε μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 7 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

 

«Αυτό που κάνει την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις είναι ότι συνδυάζει ένα σταθερό, διεθνές νόμισμα με μια οικονομία που έχει τα χαρακτηριστικά και τις ευκαιρίες της αναδυόμενης αγοράς. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα υψηλότερων αποδόσεων των επενδύσεων, στο πλαίσιο της βελτίωσης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και της μείωσης των επενδυτικών κινδύνων. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας, αποτυπώνονται στο μειωμένο ρίσκο της χώρας, αν και ασφαλώς, το ρίσκο αυτό θα ήταν ακόμη μικρότερο εάν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες δεν ήταν τόσο ρευστές».
Aυτό σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος στο φόρουμ: «Η Ελλάδα συναντάει την Κίνα» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Eκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου – China International EXPO που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Σανγκάη και στην οποία τη συμμετοχή της χώρας μας έχει αναλάβει ο οργανισμός Enterprise Greece.
Oπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε δραστήριο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα, και φιλοδοξεί να έχει αναδειχθεί, έως το 2030, σε διαμετακομιστικό, εμπορευματικό, μεταφορικό, τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό κόμβο.
Ελλάδα και Κίνα
Σχετικά με το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Ξανθάκος ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί έναν από τους κύριους και διαχρονικούς εμπορικούς εταίρους όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού εμπορικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα-Κίνα, με αμοιβαία οφέλη.
«Oσον αφορά την άνευ προηγουμένου κρίση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ – WTO), πιστεύουμε ότι η σύσταση της Ομάδας Εργασίας Ε.Ε. – Κίνας αποτελεί μία ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος. Ζούμε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η απειλή ενός εμπορικού πολέμου είναι πλέον υπαρκτή. Αρα, απαιτείται σύνεση από όλες τις πλευρές και συντονισμένη στρατηγική, ώστε να διαφυλαχθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα από την κατάρρευση» σημείωσε ο ίδιος.
Oσον αφορά στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, σημείωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία, ωστόσο «υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης».
Ο γενικούς γραμματέας σημείωσε ότι είναι πολλά τα ελληνικά προϊόντα που έχουν βρει τη θέση τους στην τεράστια κινεζική αγορά, όπως είναι το μάρμαρο, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αγροτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, ακτινίδια κλπ.).
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην επικείμενη σύναψη της Ειδικής Συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς προσβλέπουμε σε σημαντικά οφέλη για την ελληνική αγροτική παραγωγή.


Επενδύσεις
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι η χώρα μας στηρίζει την ολοκλήρωση της επενδυτικής Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Eνωσης-Κίνας, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και στην αύξηση των επενδυτικών ροών και στα δύο μέρη.
Διμερή θέματα
Σχετικά με τα διμερή θέματα ο κ. Ξανθάκος υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη η σημαντική επένδυση της COSCO στην Ελλάδα, η οποία έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο λιμάνι του Πειραιά για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τερματικών σταθμών του. Eτσι, η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο της πρωτοβουλίας «One Belt One Road», ιδίως του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού, καθώς το λιμάνι του Πειραιά είναι το σημείο εισόδου στην Ευρώπη, μέσω του καναλιού του Σουέζ.
Oπως είπε: «μετά την επιτυχημένη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, οι κινέζοι επενδυτές έχουν δραστηριοποιηθεί περαιτέρω και ήδη οι επενδύσεις εκ μέρους μεγάλων κινεζικών εταιρειών σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Η επιτυχής συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα μπορεί να συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούσαν σε αύξηση των ναυλώσεων εκ μέρους της Κίνας ελληνόκτητων πλοίων για την μεταφορά εμπορευμάτων της, καθώς και για την προμήθεια από τα κινεζικά ναυπηγεία ελληνικού ναυτιλιακού εξοπλισμού, τουλάχιστον για τις ναυπηγήσεις πλοίων ελληνικών συμφερόντων.
Επίσης, οι κινέζοι επενδυτές είναι πρώτοι στις αιτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα «Golden Visa». Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, η Ελλάδα έχει χορηγήσει 2.305 «golden visas», εκ των οποίων οι 1.345 σε Κινέζους επενδυτές».
Ο γενικούς γραμματέας υπενθύμισε ακόμη ότι, πρόσφατα, η Ελλάδα υπέβαλλε αίτηση υποψηφιότητας για μόνιμο μέλος της πρωτοβουλίας 16+1, δεδομένου ότι προσβλέπει στη συμμετοχής όλων των γειτονικών της χωρών σε αυτήν και στην αναγκαιότητα διασύνδεσης των επενδυτικών σχεδίων των χωρών αυτών, κυρίως σε επίπεδο υποδομών.
Επίσης ανέφερε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για πιο έντονη παρουσία κινεζικών αναπτυξιακών και εμπορικών τραπεζικών οργανισμών στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η καινοτομία, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και άλλα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *