Πώς οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν τις αναδρομικές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 26 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

 

Αίτηση στην online εφαρμογή του ΕΦΚΑ καλούνται να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι, διεκδικώντας τις αναδρομικές μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες επιβλήθηκαν με τους νόμους 40541 και 4093.
Σε λειτουργία βρίσκεται από τη Δευτέρα (22/10) η ειδική εφαρμογή του ΕΦΚΑ, χάρη στην οποία οι συνταξιούχοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση διεκδίκησης των αναδρομικών μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα προχώρησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έπειτα από το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στον απόηχο των τελευταίων δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αναδρομικές μειώσεις.
Η ηλεκτρονική αίτηση απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, απ’ όπου οι συνταξιούχοι λαμβάνουν την κύρια ή την επικουρική σύνταξη.
Στόχος, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, αποτελεί πρωτίστως η διευκόλυνση των ενδιαφερομένων συνταξιούχων και η αποφυγή συσσώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο www.efka.gov.gr, στο πεδίο «ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους».
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη αίτηση δεν συνεπάγεται την άμεση επιστροφή των χρημάτων, καθώς απαιτείται και η άσκηση αγωγής από τους δικαιούχους συνταξιούχους. Οι τελευταίοι δύνανται να διεκδικήσουν αναδρομικές μειώσεις 3ετίας ή 5ετίας, εύρους από 2.688 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις έως 33.700 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.
Η όλη υπόθεση ανακινήθηκε έπειτα από τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις για τους νόμους 40541 και 4093, οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015.
πηγή Sputnik news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *