21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕκατόν ενενήντα χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων

Εκατόν ενενήντα χρόνια ελληνορωσικών σχέσεων

Στεφάνι στην οικία του Ιωάννη Καποδίστρια

Εκατόν ενενήντα έτη συμπληρώνονται σήμερα(σ.σ.Δευτέρα) από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με τον Ρώσο πρέσβη να βρίσκεται στο νησί του Πόρου για να καταθέσει στεφάνι στην οικία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στεφάνι στην κατοικία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, κατέθεσαν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόβ, και ο δήμαρχος του Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης.
Η συμβολική ενέργεια των δύο ανδρών εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 190 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.
Σημειώνεται ότι η έναρξη των διμερών σχέσεων επισφραγίστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1928, έπειτα από την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Ρώσου εκπροσώπου, Μαρκ Βούλγαρη, στον Ιωάννη Καποδίστρια, στην οικεία του τελευταίου στον Πόρο.


Για τον λόγο αυτό, ο Πόρος αποτελεί εδώ και σχεδόν δύο αιώνες σημείο αναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων, γεγονός που αναδεικνύεται και από την αναθηματική πλακέτα που τοποθετήθηκε από τη ρωσική πρεσβεία και τον δήμο Πόρου, το 2016 στο κτήριο που αποτέλεσε την οικία του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.
Με αφορμή, μάλιστα, την επέτειο, στο λιμάνι του νησιού βρίσκεται από την Κυριακή η φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού «Admiral Essen», μήκους 125 μέτρων και με πλήρωμα 175 ανδρών.
Πηγή Sputnik

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ