24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚόντρα Τσίπρα με αντιπρόεδρο ΕΛΚ: Αν υπήρχε επιβάρυνση 100 δισ. ευρώ θα...

Κόντρα Τσίπρα με αντιπρόεδρο ΕΛΚ: Αν υπήρχε επιβάρυνση 100 δισ. ευρώ θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος

 

Στη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε ξεκινώντας, πως «προκάλεσα και ήταν στόχος μου να προκαλέσω έναν ουσιαστικό διάλογο και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Ελλάδας πρέπει να μελετηθεί από την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα, το οποίο εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, διότι η κρίση δεν ξεκίνησε χθες, η κρίση ξεκίνησε το 2010» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τα προγράμματα προσαρμογής ξεκίνησαν το 2010 και έχουν περάσει 8 ολόκληρα χρόνια, για να μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και για να μιλάμε για το οριστικό τέλος της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας είπε «είμαι χαρούμενος και ευτυχής που η κυβέρνησή μου είναι αυτή που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015, αυτό από μόνο του είναι μια εξαιρετική πολιτική επιτυχία», τόνισε.
«Ομως αυτό που με κάνει σήμερα να είμαι πραγματικά ευτυχής δεν είναι ότι πετύχαμε να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα προσαρμογής -διότι αυτό θα μπορούσα να το πετύχει και κάποιος ή κάποια άλλη πολιτική δύναμη ακολουθώντας μια συνταγή η οποία θα άφηνε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έρμαιη και απροστάτευτη», ανέφερε ακόμη και συνέχισε: «Αν αισθάνομαι ότι κάτι πετύχαμε είναι ότι από τη μία καταφέραμε να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας οδήγησαν στην δημοσιονομική εξυγίανση και στην έξοδο από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία και η μεγάλη δυσκολία αυτών των τριών χρόνων.
«Το 2015 όταν είχα έρθει εγώ εδώ, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, διότι είχε δύο εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστους, οι οποίο δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη», ενθυμήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε για 600.000 ανθρώπους η δυνατότητα του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος. Υπήρχαν πραγματικά άνθρωποι που χάσανε όχι μόνο το εισόδημά τους, τη δουλειά τους, το μέλλον τους, το παρόν τους και δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως υπήρχαν συμπολίτες μας που δεν είχαν να φάνε και βρίσκονταν κατά χιλιάδες στα συσσίτια. «Αυτή η εικόνα σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει», κατέληξε στη σχετική αναφορά.
«Δεν θέλω εδώ ενώπιόν σας να σας πω ότι είναι success story, αλλά όμως είναι μια πορεία βήμα προς βήμα, ανοίγει δρόμο προς το μέλλον και αν για κάτι πραγματικά είμαι ευτυχής είναι ότι πετύχαμε να βαθύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε μια πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα που καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατάφερε» και ταυτόχρονα μέσα σε αυτό το πλαίσιο προστατεύτηκαν οι ευάλωτοι πολίτες.
Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Δώσαμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, γιατί εκεί ήταν ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας των πολιτικών που επιβλήθηκαν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων στην Ελλάδα». Επίσης, δήλωσε, κάποιοι πιστεύουν ότι μόνο μέσω της συρρίκνωσης της εργασίας μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη, αλλά «εμείς πιστεύουμε το αντίθετο ότι χώρος για την ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί μονάχα μέσα από τη στήριξη της εργασίας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής». Αυτή είναι μια μεγάλη ιδεολογική τομή, που έχουμε εμείς οι προοδευτικοί από τους νεοφιλελεύθερους, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
«Ακουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Φερχόφστατ, ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί για την Ελλάδα γιατί χρειάστηκε τρία προγράμματα, γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια ενώ άλλες χώρες που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή οικονομική θέση, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια – γιατί;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.
«Υπήρξαν μεγάλα λάθη, λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να το παραδεχτούμε, διότι τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εκ των πραγμάτων οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς πετύχαμε μια δύσκολη συμφωνία το 2015 αλλά ήταν μία συμφωνία ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής με προτεραιοποίηση στις δομικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να προτεραιοποιήσουν», είπε ο πρωθυπουργός.
Ειδικά για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε ότι προτίμησαν τις περικοπές αντί των μεταρρυθμίσεων γιατί υπέκυψαν σε οργανωμένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις. «Αυτή είναι η αλήθεια, είτε σας αρέσει, είτε δεν αρέσει σε ορισμένους από σας που θέλετε να υπερασπιστούν πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στις δικές σας πολιτικές οικογένειες», ανέφερε.
«Ερχομαι να απαντήσω στον κ. Γκονθάλεθ (σ.σ. του ΕΛΚ), ο οποίος είπε ότι άλλαξα. Δεν ξέρω αν είναι κακό αυτό, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι σήμερα είναι 11 του Σεπτέμβρη και εκτός από την αποφράδα ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κι άλλη μία μαύρη επέτειος: είναι επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλεθ, στην ομιλία σας αναπαράξατε -δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη- τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας και απαντώντας στον κ. Γκονθάλεθ είπε: «Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος- δυστυχώς αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών, αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα», παρατήρησε επίσης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε: «Μιλήσατε για 100 δισ. ευρώ κόστος (σ.σ. της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), το λένε και το ξαναλένε πολλοί από τους συντηρητικούς συνάδελφους σας πολιτικούς για το κόστος της διαπραγμάτευσης στο δύσκολο εκείνο εξάμηνο», είπε.
«Καλό είναι όταν μιλάμε σε αυτή την αίθουσα να μην μιλάμε με όρους πολιτικής επικοινωνίας και με ανακρίβειες, διότι αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. ευρώ θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για να συνεχίσει λέγοντας πως επί της ουσίας όσοι υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία, πως αυτό το ποσό θα κερδίζονταν εάν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, το 2015, «πώς, αλήθεια, με ποιες πολιτικές, με αυτές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κύριου Σαμαρά; Ο οποίος δεν είχε καταφέρει ούτε καν να έχει θετικό ισοζύγιο, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είχε υπογράψει της τάξης του 4,5%. Αλλά δεν είχε καταφέρει να φτάσει ούτε στο 0% με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Κατάφερε μόνο το 2014 να πιάσει το 0,4%. Πώς θα κατάφερνε να πιάσει αυτούς τους ρυθμούς που θα ξανάφερναν πίσω το 20% του ΑΕΠ;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, «εδώ πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες όπως επίσης η άλλη ανακρίβεια ότι δήθεν η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σαράντα πέντε δισεκατομμύρια ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε μόνο 6 δισεκατομμύρια από τα 24 που ήταν διαθέσιμη από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», κατέληξε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ