19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΞεκίνησε η εκστρατεία για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Ξεκίνησε η εκστρατεία για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

 

Το δημοψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ αποτελεί καίριο βήμα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ξεκίνησε επίσημα σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) η εκστρατεία για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Οι πολίτες της πΓΔΜ καλούνται να ψηφίσουν για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας. Η επικράτηση της θετικής ψήφου θα ανοίξει τον δρόμο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση της χώρας έχει εκφράσει την αισιοδοξία της ότι το δημοψήφισμα θα εξασφαλίσει την έγκριση των ψηφοφόρων. Εφ’ όσον η συμφωνία λάβει την έγκριση των Σκοπιανών, αναμένεται να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.
Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα είναι το εξής: «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν η συμμετοχή θα αγγίξει το απαιτούμενο ποσοστό του 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, έχει υπογραμμίσει τη σημασία έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Πηγή Sputnik news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ