15.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ ανεργία αυξήθηκε μετά το 2012 σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου

Η ανεργία αυξήθηκε μετά το 2012 σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου

Δεν γιορτάζουμε τη λήξη του προγράμματος

Δεν δείχνουν να συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το τέλος των μνημονίων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Κοινή συνέντευξη για τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο παραχώρησαν στο CNN ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
«Δυστυχώς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη λήξη του προγράμματος. Το κόστος της διάσωσης ήταν τεράστιο: 25% του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία, διαρκής ανασφάλεια» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να φθάσουμε στο τέλος του προγράμματος πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος».
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα αίτια εκδήλωσης της κρίσης, εξηγώντας πως «η μόνη δικαιολογία είναι πως ήμασταν σε αχαρτογράφητα ύδατα». «Καμία χώρα, κανείς στην Ε.Ε. δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση-ακόμα και το ΔΝΤ, δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο σε χώρα του ευρώ» έσπευσε να προσθέσει.
Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει επίσης, την τιμωρητική διάθεση απέναντι στον ελληνικό εκτροχιασμό. «Είναι αλήθεια πως είχαμε προβλήματα, πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκτοξεύσει τις δαπάνες και είχε διπλασιάσει το χρέος, αλλά εμείς είχαμε δείξει από νωρίς το δρόμο που θα ακολουθούσαμε» εξήγησε.
Και πρόσθεσε: «Είχαμε ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και περιμέναμε να βρούμε μία θετική ανταπόκριση αλληλεγγύης σε αυτή την προσπάθεια, αντί για τιμωρία, που τελικά δυσκόλεψε και τη λύση».
Σχετικά με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατέστησε σαφές ότι «την πληρώνουμε ακριβά, ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015». Oπως εξήγησε, άλλωστε, «αποφύγαμε τη χρεοκοπία το 2010 για να ξαναβρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015, με capital controls και παρ’ ολίγον έξοδο από το ευρώ».
«Αυτό μας κόστισε σε αξιοπιστία και έφερε επιπλέον δανεισμό, παράταση της ύφεσης και επομένως περαιτέρω περικοπές. Ο κ. Τσίπρας όταν ευθυγραμμίστηκε, δεν αναγνώρισε την ευκαιρία που είχε μπροστά του για πραγματικές αλλαγές» συμπλήρωσε, καταλήγοντας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι κανένας «δεν της έδωσε την προοπτική ανάπτυξης, για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η μοναδική λύση συνίσταται στις επενδύσεις, καθώς μόνο έτσι θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη και θα τονωθεί η οικονομία. «Σήμερα έχουμε αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν ξέρουμε αν θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος των μνημονίων» έσπευσε να προσθέσει.
Παράλληλα, έθεσε μία σειρά ερωτηματικών για το μέλλον της χώρας, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας. «Eχουμε κάνει πολλά πράγματα, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτιάξει ένα περιβάλλον καλύτερο από την προ-κρίσης περίοδο» κατέληξε.
Πηγή Sputnik

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ