23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤουρκική λίρα και ρούβλι πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις

Τουρκική λίρα και ρούβλι πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις

 

Βουτιά κατέγραψε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) το ρωσικό νόμισμα μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ενώ οι ανησυχίες ότι η Τουρκία οδεύει προς μία κανονική οικονομική κρίση συνέχισαν να πλήττουν τη λίρα.
Το ράλι στις κινεζικές μετοχές βοήθησε να αντισταθμιστεί κάπως η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας – ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού το Πεκίνο ανταπέδωσε τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC40 σημείωσαν πτώση 0,7%, 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street υποδήλωναν σταθεροποιητικό άνοιγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά αυτό φαίνεται μάλλον παραπλανητικό καθώς οι σημαντικές εξελίξεις είναι στις αγορές συναλλάγματος.
Το ρωσικό ρούβλι σημείωσε βουτιά αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις, καθώς κατέληξε ότι η Μόσχα είχε χρησιμοποιήσει έναν νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται. Το ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2016, στα 66,1 ρούβλια ανά δολάριο.


Η τουρκική λίρα, τα ομόλογα και οι χρηματιστηριακές αγορές της χώρας δέχονταν περαιτέρω πλήγμα, καθώς οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στη διευθέτηση της διαμάχης για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Αγκυρα.
Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 5,44 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 2,5% από το της κλείσιμο της Τετάρτης.
«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το ΔΝΤ ή να ζητήσει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια. Διαφορετικά, τα capital controls φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη πιθανότητα», δήλωσε ο Σάλμαν Αχμεντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Lombard Odier.


Καλύτερα ήταν τα πράγματα στην Ασία. Τα blue chips στη Σανγκάη έκλεισαν με άνοδο 2,5%, ύστερα από αναφορές για πιθανή κρατική στήριξη προς τις εγχώριες τεχνολογικές επιχειρήσεις, το τελευταίο σε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασε το Πεκίνο, καθώς επιδεινώνεται η εμπορική διαμάχη.
Τα κέρδη των κινεζικών μετοχών βοήθησαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού να αντιστρέψει τις αρχικές απώλειες και να καταγράψει άνοδο 0,5%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,2%.
Νωρίτερα το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι η Κίνα οφείλει να ανταποδώσει τους αμερικανικούς δασμούς και ότι το Πεκίνο διαθέτει την αυτοπεποίθηση και τα μέσα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.
Τα σχόλια αυτά, που μεταδόθηκαν από την πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου, ακολουθούν την αναγγελία της επιβολής επιπρόσθετων δασμών 25% σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης αξίας 16 δισ. δολαρίων αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι δασμοί θα επιβληθούν στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και άλλα προϊόντα πετρελαίου, αλλά όχι στο αργό πετρέλαιο.
Η αγορά πετρελαίου αντέδρασε άσχημα στην είδηση, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%. Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν κάπως σήμερα, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 13 σεντς στα 66,80 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο μπρεντ να διατηρείται νωρίτερα στα 72,27 δολάρια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ