Αυξήσεις επιβατών και φορτίου καταγράφει ο όμιλος Fraport στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 9 Αυγούστου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

 

Αυξήσεις επιβατών και φορτίου καταγράφει ο όμιλος Fraport στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, η εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του ομίλου Fraport παρουσιάζει θετική εξέλιξη. Για φέτος αναμένεται «υψηλή μονοψήφια αύξηση» της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του Δ.Σ. της Fraport για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, ο όμιλος σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με την ανάλογη περίοδο πέρυσι κατά 13%, φθάνοντας τα 1,532 δισ. ευρώ. Ολα τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στο εξωτερικό συνέβαλαν σε αυτή τη θετική εξέλιξη σημειώνοντας μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης. Ρητά μνημονεύεται στην έκθεση η «ουσιαστική συμβολή» στον τζίρο του ομίλου των θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα και τη Βραζιλία. Ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου 2018 της Fraport Greece κυμάνθηκε στα 141,7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 83,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, επειδή η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στις 11 Απριλίου 2017, η περίοδος σύγκρισης αφορά πέρυσι το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου, Ιούνιου και φέτος το πρώτο εξάμηνο.
Τα λειτουργικά έξοδα της θυγατρικής της Fraport στην Ελλάδα κυμαίνονται στα 101,1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το EBITDA (τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) ανέρχεται στα 41,3 εκατ. ευρώ. Τελικά όμως, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, η Fraport Greece δεν καταγράφει θετικό αποτέλεσμα. Μετά την αφαίρεση όλων των επιβαρύνσεων, η εταιρεία σημειώνει παθητικό που ανέρχεται στα 20,7 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της DW, μια πιο άμεση σύγκριση των αλλαγών από πέρυσι επιτρέπουν τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης για τους επιβάτες και τις εμπορικές μεταφορές. Ετσι ο αριθμός επιβατών το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου, Ιούνιου 2018 ανήλθε στα 8.843.819 άτομα και ήταν κατά 14,3% μεγαλύτερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017. Η θετική εξέλιξη οφείλεται, σύμφωνα με την εκτίμηση του Δ.Σ. του ομίλου. στη «σημαντική» αύξηση των ταξιδιωτών από το εξωτερικό (+16.8%), προπαντός από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία. Πάντως, η Fraport υπολογίζει ότι στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται στην Ελλάδα, ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί φέτος κατά «ένα υψηλό μονοψήφιο ποσοστό» σε σχέση με πέρυσι.
Θεαματική είναι και αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών στα αεροδρόμια της Fraport Greece. Η συνολική ποσότητα του φορτίου ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στους 2.175 τόνους. Σε σχέση με την ανάλογη περίοδο πέρυσι η μεταφορά φορτίων αυξήθηκε, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του ομίλου, κατά 46,9%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ