21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔ. Τζανακόπουλος: «Μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν τα πράγματα ελάχιστα έχουν...

Δ. Τζανακόπουλος: «Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν τα πράγματα ελάχιστα έχουν βελτιωθεί»

«Από τη μεριά της κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα πολιτικής πίεσης, όλες τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες που έχουμε» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τη νέα απορριπτική απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μετά από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν «κάνουμε την εκτίμηση ότι τα πράγματα κάπως, ελάχιστα έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτό μέχρι αυτό να φανεί και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να περάσει χρόνος».
Χαρακτήρισε την υπόθεση, ως υπόθεση «καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και είπε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται η Τουρκία να λειτουργεί με όρους που ξεπερνούν τα όρια. «Νομίζω, όμως, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα δεν είναι απίθανο να δούμε μια αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, της τουρκικής δικαιοσύνης, του κ. Ερντογάν, δεν μπορώ φυσικά να είμαι σίγουρος γι’ αυτό, δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε. Ως προς αυτό επισήμανε ότι υπάρχει σειρά υποθέσεων με κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές, Γερμανών και Αμερικανών πολιτών, που τραβούν πολύ και πώς εάν αυτές οι χώρες δεν μπορεί να διευθετήσουν αυτές τις υποθέσεις, είναι λογικό ότι με τη φορά που έχει πάρει η τουρκική πολιτική θα υπάρχουν προβλήματα.
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση και διπλωματία το χρησιμοποιούν για να διαπραγματευτούν και αυτό είναι το απαράδεκτο. «Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης» τόνισε. Εκτίμησε ότι πλέον, μετά τις εκλογές, ο κ. Ερντογάν μπορεί να νιώθει αρκετά ασφαλής και πως επομένως αυτή είναι μια συνθήκη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις και να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο εξάμηνο. «Σε αυτή τη φάση νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει θα είναι αποκλιμάκωσης, βελτίωσης των σχέσεων και εκεί είναι η ευκαιρία να διευθετηθεί το θέμα των στρατιωτικών μας» εξήγησε.
Πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι δυνατότητες για τις πολιτικές, που θα μπορούν να ασκηθούν μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Επισήμανε ότι ήδη είναι ψηφισμένος ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. ευρώ «που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα».
«Εχουμε» διευκρίνισε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει ο λέγοντας, επομένως εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».
Ερωτηθείς εάν μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά, σχολίασε: «οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι» και πως δεν πρέπει να προτρέχουμε δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης.
Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής συντάξεων, η προνομοθέτηση του οποίου ήταν αποτέλεσμα πίεσης του ΔΝΤ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε», εξηγώντας, ειδικότερα, ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019» και τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί». Υπογράμμισε ότι από την 21 Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, η παρακολούθηση δεν είναι των μέσων, αλλά των στόχων. Και πως «εφόσον οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά».
«Εφόσον οι στόχοι τηρούνται, η διακριτική ευχέρεια για την επιλογή των μέσων θα είναι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε.
«Από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο, ανοίγει και την πόρτα, ώστε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά να παραμείνει και για το 2019».
Σχετικά με την αναστολή του μέτρου αύξησης ΦΠΑ στα πέντε προσφυγικά νησιά, σχολίασε ότι προκαλούσε δημοσιονομικό κενό 24 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό «μια ακραία ομάδα στο εσωτερικό του γερμανικού κοινοβουλίου και, δρώντας με έντονο σχολαστικισμό, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα για να καλυφθεί το κενό». «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατ. ευρώ», σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι «από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, ανοίγει και την πόρτα ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει και για το 2019».
«Η ΝΔ έχει χάσει την ψυχραιμία της, βρίσκεται σε αδιέξοδο»
Απαντώντας σε κατηγορίες της ΝΔ για παροχολογία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «έχει καταρρεύσει το καταστροφολογικό της αφήγημα και βρίσκεται πολιτικό αδιέξοδο. Η ΝΔ έχει χάσει την ψυχραιμία της γιατί βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο του προγράμματος και βγαίνει σε μια φάση που θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης. Ενισχύουμε την προσπάθεια μας αυτή με μια συνετή πολιτική χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».
Τόνισε ότι από τον Αύγουστο περνάμε σε μια νέα μέρα και πως αυτό δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν και τη λογική της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. «Θα έχουμε μια συνετή πολιτική στη βάση των στόχων του προγράμματος, αλλά είτε το θέλει η ΝΔ είτε όχι -που δεν το θέλει- θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις πολιτικές στήριξης των κατώτερων στρωμάτων».
Επισήμανε ότι αυτό το έκανε η κυβέρνηση ακόμα και εντός του μνημονίου και έθεσε το ερώτημα αν είναι παροχολογία η δυνατότητα που δόθηκε σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία ή η επιστροφή του μερίσματος το 2016 και το 2017, για να τονίσει ότι αυτά δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Η τετραετία θα εξαντληθεί χωρίς κανένα πρόβλημα»
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Καμμένος είπε πάρα πολύ καθαρά ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα σεβαστεί την έντιμη συμφωνία που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα. «Φυσικά θα ολοκληρωθεί η τετραετία χωρίς κανένα πρόβλημα» τόνισε.
«Η ανακοίνωση της ΝΔ για το θέμα της εταιρείας των αδερφών Τσίπρα στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο»
Ως προς το χθεσινό σημείωμα της ΝΔ για την εταιρεία των αδερφών του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η ΝΔ εξέδωσε μια ανακοίνωση που στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο», «ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα» «και το κάνει αυτό για να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο στο σκοτάδι».
Είπε πως έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη με το ανακριβές πόθεν έσχες, με τη μη δήλωση του πόθεν έσχες, το γεγονός ότι υπάρχουν δάνεια εκατ. ευρώ του Κήρυκα Χανίων, στα οποία εκεί υπάρχουν χαριστικές ρυθμίσεις. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με ψευδείς ειδήσεις και κατηγορίες με συκοφαντικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα που είχε μάλιστα προαναγγείλει (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) από τη Βουλή» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Σε συνεργασία με ένα συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα η ΝΔ προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε αυτό το σκοτάδι» προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απέκρουσε αναλυτικά μια-μια ως «ψευδείς», «ανυπόστατες» και «συκοφαντικές» τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα:
– Ως προς το ότι υπήρξε χαριστική ρύθμιση, είπε ότι «χαριστική ρύθμιση του δανείου με 6% επιτόκιο δεν υπάρχει. Χαριστική είναι η ρύθμιση του Κήρυκα Χανίων, όπου ο κ. Μητσοτάκης μετά από 11 χρόνια που δεν είχε πληρώσει φράγκο εξασφάλισε δόσεις για 2 χρόνια, 3 χιλιάδων ευρώ, με τη δυνατότητα στο τέλος των δυο η τριών χρόνων να πληρώσει δήθεν 614.000 ευρώ και να εξοφλήσει το δάνειο του. Αυτό λέγεται «ρύθμιση-μπαλόνι και είναι καραμπινάτη παρανομία».
– Ως προς το ότι με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που έγινε επί της σημερινής κυβέρνησης, το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση περί εξάλειψης του αξιόποινου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Δεν ισχύει ούτε αυτό, γιατί και ο προηγούμενος νόμος που ίσχυε, στο συγκεκριμένο ζήτημα της πλημμεληματικής κατηγορίας, έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, δεν θα είχε αλλάξει τίποτα και ούτως η άλλως ο νόμος που εφαρμόζεται κάθε φορά είναι ο νόμος που είναι ο πιο επιεικής στο ποινικό δίκαιο και ο προηγούμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα νομίζω είναι και πιο επιεικής».
– Ως προς το «τρίτο συκοφαντικό που περιλαμβάνει το κείμενο της ΝΔ ότι άλλαξε δήθεν η κατηγορία από το δικαστήριο το 2015, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ήδη πρωθυπουργός», επισήμανε ότι «δεν ισχύει», καθώς «το δικαστήριο είχε αποφασίσει γι’ αυτά τα ζητήματα από το 2012 πριν καν τις εκλογές του Μάη, πριν καν γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
– Το «4ο ψέμα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «αφορά την υποτιθέμενη λειτουργία της εταιρείας των αδελφών του πρωθυπουργού με έργα από το δημόσιο». Ωστόσο, τόνισε, «από το 2012 και από τότε που ο κ. Τσίπρας έγινε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αδερφός του κατέθεσε το δίπλωμα του επί υπουργίας του κ. Μηταράκη και δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο».
«Αρα η ανακοίνωση της ΝΔ στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ν. Λιονάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ