18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Ετρεξε» το πρώτο δρομολόγιο της Rail Cargo Logistics Goldair

«Ετρεξε» το πρώτο δρομολόγιο της Rail Cargo Logistics Goldair

 

Την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ελλάδα σηματοδοτεί το πρώτο δρομολόγιο της Rail Cargo Logistics Goldair από τη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης στην Ειδομένη. «Σκοπός είναι όλο αυτό να το βελτιώσουμε και στη συνέχεια να το αναπτύξουμε σε όλη την Ελλάδα και να ενώσουμε τη χώρα μας με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του δικτύου της RaiL Cargo. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν αρκετά σύντομα», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, Καλλίνικος Καλλίνικος, στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων, που έγιναν παρουσία – μεταξύ άλλων – του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, της Πρέσβεως της Αυστρίας ΑΕ, Andrea Ikic -Boehm, του προέδρου του ΟΣΕ, Γιώργου Κακουλάκη και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.
«Είμαστε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία, μετά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που έχουμε αιτηθεί και έχουμε πάρει άδεια για να εκτελούμε έργα με δικές μας λοκομοτίβες και βαγόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίνικος, προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η δράση γίνεται με τη συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Goldair Cargo και των αυστριακών σιδηροδρόμων, που είναι κρατική εταιρεία και η οποία με μεγάλη προσπάθεια πείστηκε από εμάς να έχει παρουσία στην Ελλάδα και να προσφέρει την τεχνογνωσία που πραγματικά έχει ως η δεύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταφορική δραστηριότητα της εταιρείας, στη γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, θα γίνεται καθημερινά με ένα δρομολόγιο και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2018 να αυξηθούν σε δύο ή τρία και έτσι να μεταφέρονται 400.000 τόνοι/ετησίως, από 200.000 τόνους/ετησίως σήμερα.
Στο μεταξύ, σημειώνοντας ότι στόχος της εταιρείας αποτελεί και η προσέλκυση εμπορευμάτων που διακινούνται με containers, μέσω και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ και στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα διαμορφώνοντα συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ.
Πάντως, το μεγάλο στοίχημα κατά τον ίδιο, είναι «να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε φορτία διερχόμενα. Πρόκειται για φορτία που έρχονται και περνούν από την Ελλάδα, που χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο, και καταλήγουν στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτά τα φορτία είναι κυρίως από την Ασία και έρχονται στην Ευρώπη, μέσω λιμανιών της Βόρειας Ευρώπης. Εάν πετύχουμε αυτό το στοίχημα νομίζω υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο δράσης για όλους μας και μέλλον για νέους ανθρώπους να εργαστούν».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό των μεταφερόμενων εμπορευμάτων με σιδηρόδρομο είναι το 11% του συνόλου των μεταφερόμενων εμπορευμάτων, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 0,3% του συνολικού μεταφερόμενου φορτίου. «Υπάρχει χώρος για να πάμε κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιώργος Κακουλάκης, με αφορμή τα εγκαίνια από την Rail Cargo Logistics Goldair, του πρώτου εμπορευματικού δρομολογίου από τις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο, επισήμανε: «Η έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής επιχείρησης σηματοδοτεί το άνοιγμα της αγοράς στο τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και την εφαρμογή στην πράξη πλέον, των κοινοτικών κανόνων στη διαχείριση της σιδηροδρομικής υποδομής και στις δραστηριότητες των σιδηροδρομικών μεταφορών».
Επισήμανε, ότι ο ΟΣΕ, ως διαχειριστή υποδομής, με την καθοδήγηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στηρίζει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και αναφέρθηκε και στην υποχρέωση του οργανισμού για τη συνεχή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του δικτύου και την εισαγωγή τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παροχή υπηρεσιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και να αυξηθεί η χωρητικότητα του, τόσο στις επιβατικές, όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΕ, ήδη, είναι σε πλήρη λειτουργία η γραμμή στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου με άμεσο στόχο τη δημιουργία επιμέρους συνδέσεων όλων των επιχειρήσεων με το κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα για τη μεταφορά των εμπορευμάτων και των προϊόντων τους, προχωρά η ενίσχυση της ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων με το κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα και ανακαινίζεται η γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης – ΤΧ1, ώστε να συνδεθεί με το λιμάνι και την ΕΚΟ.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο ίδιος, σχεδιάζεται ήδη η σύνδεση με τις άλλες μεγάλες βιομηχανικές περιοχές καταρχήν στο Κιλκίς, εν συνεχεία στην Εδεσσα, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης στα τμήματα: α) Πλατύ – Εδεσσα – Φλώρινα και β) Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο προκειμένου να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε συστήματα ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ