21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑλ. Τσίπρας: «Τον έλεγχο των αποφάσεων θα έχει η Ελλάδα μετά την...

Αλ. Τσίπρας: «Τον έλεγχο των αποφάσεων θα έχει η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια»

 

«Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Γιάννη Μπουτάρη, στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στην αρχή της συνάντησής τους, στο γραφείο του δημάρχου, αναφερόμενος στη φασιστική επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η στάση του δημάρχου έχει γίνει σύμβολο και τόνισε ότι μπορεί να λένε κάποιοι ότι η επίθεση ήταν τυχαία και αυθόρμητη, όμως ήταν οργανωμένη.
«Βρήκες τον μπελά σου, συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στην αρχή της συνάντησής τους, στο δημαρχείο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που από τη μια είπε ότι έχει μια μακρά παράδοση αγώνων αλλά υπάρχει και το μαύρο παρελθόν ρατσιστικών και εθνικιστικών γεγονότων.
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ευτυχώς που δεν υπήρχαν θύματα από αυτή τη φασιστική επίθεση εναντίον του δημάρχου.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, αν υπάρχει δυνατότητα, μέσω του facebook, να αποκλείονται συνομιλίες που προτρέπουν στην οργάνωση επιθέσεων από διάφορα άτομα.


«Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση» είπε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη
«Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση» τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό, τη μέρα μνήμης για την γενοκτονία, πηγαίνει κάθε χρόνο» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι επισκέφθηκε τον δήμαρχο για να εκφράσει τη συμπαράστασή του για «τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο Σάββατο από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης».
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει δημοκρατική. Ενθάρρυνα τον Γιάννη Μπουτάρη να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Ακουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση, έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας, αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου -παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος- ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019» δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη
«Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
«Θεσμικά έχουμε ήδη πάρει την απόφαση να απεμπλακούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Τρία χρόνια τώρα παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Με το που θα βγει η χώρα από τα μνημόνια θα έχουμε μπροστά μας ως κυβέρνηση άλλον έναν χρόνο με βάση τη θητεία μας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο», είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα έργο «το οποίο δεν θα είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών μας με τους εταίρους και της στενής πειθαρχίας και επιτροπείας, αλλά θα είναι οι δικές μας αποφάσεις».
«Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος για να μην επιθυμώ να το ζήσω και αυτό. Να είμαι πρωθυπουργός μιας χώρας που θα αποφασίζει μόνη της και όχι κάτω από την αυστηρή επιτροπεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τώρα γιατί διαρκώς δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε αυτό, είναι προφανές γιατί επιμένουν: διότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί θα υποστούν, κατά πάσα πιθανότητα, μια ήττα δεινή και στις επόμενες εκλογές γι’ αυτό θέλουν να μην προλάβει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά να διαχειριστούμε τη χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και μη μνημονιακής επιτροπείας».
«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ


«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ.
«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Οι βόρειοι γείτονές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».
«Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Εχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ