Μόνο με ελάφρυνση χρέους θα μετάσχει το ΔΝΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 17 Μαΐου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Δείτε την αποκαλυπτική ομιλία του Ελληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ για το Ταμείο

Αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν από τον Ιούλιο του 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Οπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.
«Το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθη»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όντως έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο με εσωτερικές αξιολογήσεις που έχουν γίνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εχει δεσμευθεί, μάλιστα, προσέθεσε, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.


Ισως, είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος, ο βασικότερος λόγος που το ΔΝΤ κατηγορείται σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες περιστάσεις, σε κάποια κρίση που συμβαίνει. Οι συνταγές πολιτικής που ακολουθεί, προσέθεσε, είναι αυτές που από τη δεκαετία του ‘90 ονομάζονται «συναίνεση της Ουάσιγκτον», δηλαδή μία προσέγγιση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα. «Στα γρήγορα να τελειώνουμε και να φεύγουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που τα δάνεια του ΔΝΤ είναι βραχυπρόθεσμα.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι η θέση του ως εκπροσώπου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είναι θέση οικονομικής διπλωματίας και γι’ αυτό δεν θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί δημόσια για θέματα πολιτικής που έθεσαν στις ερωτήσεις τους βουλευτές της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, ζήτησε από τον κ. Ψαλιδόπουλο να κάνει ένα σημείωμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και ο εκπρόσωπος είπε ότι θα κάνει μία εκτενή περίληψη των ερωτήσεων και των θέσεων που εκφράσθηκαν για να το δώσει στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *