«Οι υπαίθριες γλυπτοθήκες της μνήμης» στη Σκιάθο 15-22 Μαΐου

Στη Σκιάθο ξεκινούν την Τρίτη 15 Μαΐου οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης «Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων» της Ενωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe), του φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η δράση, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι Υπαίθριες Γλυπτοθήκες της Μνήμης», έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου.
«Η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά, με μια σειρά εκδηλώσεων (15-22 Μαΐου 2018) που συνδιοργανώνονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος»», ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, που πληροφορεί επίσης τα εξής:
– Στην εναρκτήρια εκδήλωση, στις 15 Μαΐου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου παρόντες θα είναι η γενική γραμματέας, Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, Δ. Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Σκιάθου, Δ. Πρεβεζάνος και η πρόεδρος της Ενωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, L. Plibersek.
– Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος με ομιλίες στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η μελετήτρια του Κοιμητηρίου Σκιάθου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου. Επίσης, θα παρουσιαστούν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις ανάδειξης και προβολής για το ευρύ κοινό, καθώς και προωθητικό υλικό, που αφορά στα κοιμητήρια και στην εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα.
– Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Τα μνημεία της μνήμης» από τους μαθητές του Γυμνασίου, καθώς και επισκέψεις στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στην Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων, που πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και αποτελεί μέρος του Προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του, μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην παραπάνω Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ενωση το Κοιμητήριο Σκιάθου, μέσω των αποτελεσματικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος». Ο πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου, Θεόδωρος Τζούμας, έχει εκλεγεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης και ορίστηκε εκπρόσωπός της στη χώρα μας. Εκτοτε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, είτε έχουν ενταχθεί στην Ενωση είτε βρίσκονται σε πορεία ένταξης.
Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα «Μνημούρια» όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!» (Αλ. Παπαδιαμάντης, «Φόνισσα»). Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως «Ιστορικού Τόπου» (ΦΕΚ 357/9-10-2013).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *