Le Figaro: Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 28 Απριλίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: OIKONOMIA, ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Μετά από τρία προγράμματα διάσωσης σε αντάλλαγμα περίπου 322 δισ. ευρώ και πολυάριθμους κλυδωνισμούς, η Ελλάδα τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να επανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της, τονίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε την κίνηση στήριξης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και θα πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι ευρωπαίοι. Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας επιτύχει ανάπτυξη για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του αναμενομένου, εκτιμά ότι το δόγμα της λιτότητας θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν για τη χώρα. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, οι υπουργοί που ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις δραστηριοποιούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κυριαρχεί κλίμα εμπιστοσύνης αν και εξακολουθεί να εκκρεμεί ένας αριθμός τεχνικών διευθετήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους τεχνοκράτες.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι σήμερα, στο πλαίσιο του Eurogroup που θα λάβει χώρα στη Σόφια, αναμένεται να συζητηθεί η περίοδος μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς επίσης και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι αυτό που απασχολεί τους εταίρους και τεχνικές λύσεις, όπως η σύνδεση της αποπληρωμής με το ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που αποκαλείται «γαλλικός μηχανισμός» βρίσκονται για πρώτη φορά στο τραπέζι.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γερμανία δε θα δώσει τόσο εύκολα λευκή επιταγή και θα απαιτήσει χωρίς αμφιβολία τακτικό έλεγχο όσον αφορά στην εξέλιξη των δεδομένων προκειμένου να συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση χρέους.
Les Echos: Eurogroup για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης»
Από την πλευρά της η επίσης γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι στο Eurogroup που θα λάβει χώρα στη Σόφια, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτημα που διχάζει τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Για αυτό και η συνάντηση θα μοιάζει περισσότερο με μία συνεδρία για την «οικοδόμηση συναίνεσης». Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι όσον αφορά στο εύρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ ζητά μία όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη συμφωνία για να παραμείνει στο παιχνίδι» τονίζει η εφημερίδα Les Echos.
The Times: Πράσινο φως από την ΕΕ στην Ελλάδα να τερματίσει τη λιτότητα από το καλοκαίρι
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας ήταν εξαιρετικές», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χθες στην Αθήνα. Προσπαθούμε τώρα για μια καθαρή έξοδο για την Ελλάδα που δε θα χρειαστεί κάποια προληπτική γραμμή στήριξης, πρόσθεσε -αναμένει να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική χώρα μετά το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Υποστηρικτές του Ελληνα πρωθυπουργού πιστεύουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να παρουσιάσει τη λήξη του προγράμματος ως σημαντικό πολιτικό επίτευγμα και να ανατρέψει το χάσμα που τον χωρίζει από τους συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις. Στην «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας πιστεύει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, καταλήγουν οι Times.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *