12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟΠΕΚ: Σημαντική μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Σημαντική μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου

 

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του φαίνεται ότι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους να φέρουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου στα επιθυμητά επίπεδα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο ΙΕΑ, που συντονίζει την ενεργειακή πολιτική των βιομηχανοποιημένων κρατών, ανακοίνωσε ότι τα παγκόσμια αποθέματα στις ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσαν να μειωθούν στο μέσο όρο της πενταετίας, ακόμα και τον Μάιο.
«Δεν είμαστε εμείς που θα κηρύξουμε εξ ονόματος των χωρών της συμφωνίας της Βιέννης ότι η «αποστολή εξετελέσθη» αλλά εάν οι προβλέψεις μας είναι ακριβείς, σίγουρα φαίνεται πως κάτι τέτοιο ισχύει», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του.
Ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει την παραγωγή σε συμφωνία με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους από τον Ιανουάριο του 2017 προκειμένου να ενισχυθούν οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, που ξεπέρασαν τα 70 δολάρια το βαρέλι αυτό το μήνα.
Αλλά καθώς η παραγωγή κατέρρευσε στη Βενεζουέλα -χώρα μέλος του ΟΠΕΚ- και συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα σε χώρες όπως η Λιβύη και η Αγκόλα, ο οργανισμός των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών παράγει μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τους στόχους, το οποίο σημαίνει ότι ο πλανήτης θα χρειαστεί να καταναλώσει μέρος των αποθεμάτων για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.
Την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στον ανεπτυγμένο κόσμο ξεπερνούν μόνο κατά 43 εκατ. βαρέλια τον μέσο όρο της πενταετίας.
Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι αν και η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος χάρη στις ΗΠΑ, δεν είναι αρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περίπου 1,5%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ