18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπεραιωνόβια ελιά από το νομό Αχαΐας «κοσμεί» το διεθνές εκθεσιακό κέντρο

Υπεραιωνόβια ελιά από το νομό Αχαΐας «κοσμεί» το διεθνές εκθεσιακό κέντρο

Ταξίδεψε για περισσότερες από τέσσερις ώρες και έχοντας διανύσει πάνω από 600 χιλιόμετρα, μια υπεραιωνόβια ελιά, ηλικίας άνω των 400 χρόνων, μεταφυτεύτηκε στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, εντός των εγκαταστάσεων του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστου Βίνη.
Η μεταφύτευση, που έγινε στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, για τη διάσωση και μεταφύτευση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία προέρχονται από απαλλοτριωμένες εκτάσεις για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.
«Μπορεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να σχεδιάζουμε μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, αλλά πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να υπάρχει η εφαρμογή μιας πράσινης πολιτικής που θα εκτείνεται παντού στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών.
«Το πρόγραμμα της εταιρείας εκτείνεται σε 60 δήμους σε όλη την Ελλάδα και μέχρι την έναρξή του αυτά τα ελαιόδεντρα, ηλικίας άνω των 100 χρόνων, πήγαιναν για καυσόξυλα» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης, ευχαριστώντας την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και τη ΔΕΘ-Helexpo για την πρωτοβουλία της μεταφύτευσης.
Σώθηκαν πάνω από 850 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα
Με την πρωτοβουλία της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της οικονομικής συνδρομής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουν μεταφυτευθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 850 ελαιόδεντρα- εκ των οποίων το 10% υπεραιωνόβια άνω των 400 ετών- σε περισσότερους από 60 Δήμους και Δημόσιους Φορείς.
Από το 2020, οπότε και η προαναφερόμενη δράση χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, την τελευταία διετία έχουν μεταφυτευτεί περί τα 470 ελαιόδεντρα (10% εκ των οποίων υπεραιωνόβια), ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2024 ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000.
«Η ΕΡΓΟΣΕ επιδεικνύει αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, και για αυτό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί με δική της πρωτοβουλία ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για σιδηροδρομικά έργα. Το ελαιόδεντρο ως τμήμα της ελληνικής παράδοσης, συμβολίζει πάντα την ειρήνη, την ελπίδα και την ανθεκτικότητα, αξίες διαχρονικές και με ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω της παρούσας συγκυρίας. Είναι σημαντικό να βάλουμε στην εξίσωση το περιβάλλον, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το ζητούμενο της σημερινής εποχής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Βίνης.


Η πρωτοβουλία της ΕΡΓΟΣΕ
Η ΕΡΓΟΣΕ ανέπτυξε με δική της πρωτοβουλία την προαναφερόμενη καινοτόμα περιβαλλοντική δράση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εταιρεία του δημοσίου. Σκοπός της είναι η διάσωση, μέσω της μεταφύτευσης, των ελαιόδεντρων τα οποία απαλλοτριώνονται ως επικείμενα των εκτάσεων, που απαιτούνται για την ανάπτυξη των νέων σιδηροδρομικών έργων. Η επίσημη έναρξη της δράσης ήταν πριν από εννέα χρόνια, ενώ από το 2020 η διοίκηση υπό τον Χρήστο Βίνη εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Η συνήθης πρακτική μέχρι τότε ήταν η ανεξέλεγκτη κοπή και η μετατροπή των ελαιόδεντρων σε καυσόξυλα. Η διαχείριση και η αξιοποίησή τους μέσω της δωρεάν διάθεσής τους για μεταφύτευση σε Δήμους και δημόσιους φορείς, αποτέλεσε μια πρόκληση για την ΕΡΓΟΣΕ, που φιλοδοξεί να μην χαθεί ούτε ένα ελαιόδεντρο στις περιοχές όπου υλοποιεί σιδηροδρομικά έργα.
Οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων αποζημιώνονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται και ως εκ τούτου αυτά αποτελούν στη συνέχεια περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Τα ελαιόδεντρα πλέον κοσμούν κεντρικά σημεία κοινόχρηστων χώρων που επιλέγουν οι φορείς υποδοχής τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και μεταφέροντας παράλληλα ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα στις νέες γενιές.
Η μεταφύτευση της υπεραιωνόβιας ελιάς σε κεντρικό σημείο στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ-Helexpo, έγινε το Σάββατο 10/9, ημέρα των εγκαινίων της Έκθεσης.
Ελ. Αλ.
πηγή φωτογραφιών ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ