20.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗΠΑ και Ε.Ε. “συναγωνίζονται” στην ανεργία

ΗΠΑ και Ε.Ε. “συναγωνίζονται” στην ανεργία

Την εκτίμηση ότι περίπου 45 εκατ. θέσεις εργασίας στα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο επαγγελματικής αστάθειας, λόγω των μέτρων social distancing για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), Κωνσταντίνος Πουλιάκας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 23% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πουλιάκα, οι εκτιμήσεις αυτές, οι οποίες προκύπτουν από έρευνα που εκπόνησε από κοινού με τον Τσέχο συνάδελφό του, Γίρι Μπράνκα (Jiri Branka), επίσης εμπειρογνώμονα στο Cedefop, είναι συντηρητικές, όπως λέει.
Ειδικά για την ελληνική αγορά εργασίας, παρόλο που τα ευρήματα χρειάζονται -όπως διευκρινίζει- περαιτέρω επιβεβαίωση, η εκτίμηση είναι ότι περίπου το 30% της συνολικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε 1,2 εκατ. εργαζόμενους, αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ρίσκο έκθεσης στον ιό και άρα ανάγκης για social distancing (κοινωνική απόσταση).
Τα μέτρα τήρησης κοινωνικής απόστασης, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την τρέχουσα και μελλοντική εργασιακή απόδοση συγκεκριμένων επαγγελμάτων και κλάδων της αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επαγγελματική ευημερία εκατομμυρίων εργαζομένων στην Ελλάδα και συνολικά στην ενωμένη Ευρώπη.
Νέος ιός, νέος δείκτης
«Η έρευνα που κάναμε με τον συνάδελφο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου δείκτη έκθεσης στην Covid-19 (Cov19R index).
Επαγγέλματα και κλάδοι υψηλού και χαμηλού ρίσκου
Ο δείκτης Cov19R επιβεβαιώνει ότι στην ΕΕ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο HORECA (φιλοξενία, εστίαση και catering), στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο, καθώς και στις κοινωνικές και προσωπικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ρίσκο έκθεσης σε κίνδυνο, που σχετίζεται με την πανδημία. Κι αυτό γιατί στα συγκεκριμένα επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε εντατική επικοινωνία, ομαδική εργασία και διαχείριση πελατών εκ του σύνεγγυς κι άρα απαιτείται περισσότερο η τήρηση κοινωνικής απόστασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις θέσεις εργασίας καθεαυτές.
Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (πχ. ρεύμα ή αέριο), επιστημονικών υπηρεσιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), είναι σχετικά «προστατευμένοι» από την έκθεση στον νέο κορονοϊό και άρα η οικονομική τους απόδοση ενδέχεται να επηρεαστεί λιγότερο και στο μέλλον από την αναταραχή εξαιτίας της πανδημίας.


Σύμφωνα με τους δύο εμπειρογνώμονες του Cedefop, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, που εφαρμόστηκαν υποχρεωτικά στα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν ασύμμετρο αντίκτυπο, όχι μόνο ανάμεσα στις διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και μεταξύ των διάφορων ομάδων του εργατικού δυναμικού στις ίδιες θέσεις εργασίας. Φέρνουν έτσι στο προσκήνιο την ευαλωτότητα συγκεκριμένων ομάδων χωρίς εργασιακή προστασία, ενώ παράλληλα επιταχύνουν την εκδήλωση -στην πράξη- τάσεων που προϋπήρχαν, όπως αυτές της αυτοματοποίησης της εργασίας και του remote working.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικάνοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι απολύσεις αφορούν πλέον και κλάδους που αρχικά δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω του κορονοϊου.
Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 3,839 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 25 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί στα 4,442 εκατ..
Τα στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας από τις 21 Μαρτίου γύρω στα 30 εκατ. , περίπου το 18,4% του πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας.
AR, Αλεξάνδρα Γούτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ