22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΒρετανική έρευνα διαψεύδει τις προσδοκίες για την ανοσία της αγέλης - Ο...

Βρετανική έρευνα διαψεύδει τις προσδοκίες για την ανοσία της αγέλης – Ο ρόλος των αντισωμάτων

Νέα έρευνα ευρείας κλίμακας στη Βρετανία κατέδειξε πως σε αναρρώσαντες από την COVID-19 που ελέγχθηκαν, καταγράφηκε μείωση αντισωμάτων του ιού, κάτι που διαψεύδει τις ελπίδες περί ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.
Διάψευση των προσδοκιών για ανάπτυξη ανοσίας του πληθυσμού στην COVID-19 προκαλεί νέα βρετανική έρευνα που δείχνει πως τα αντισώματα μειώνονται ραγδαία σε κάποιους από όσους έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.
Την αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης συνιστούσαν κάποιοι επιστήμονες ως την καλύτερη εναλλακτική απέναντι στα lockdown, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού.
Η ανοσία της αγέλης προϋποθέτει προστασία κατά του ιού σε ποσοστό 50%-60% του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού.
Ωστόσο, μεγάλη βρετανική έρευνα αποκαλύπτει πως, αντί της πολυπόθητης ανάπτυξης ανοσίας με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των ανθρώπων με αντισώματα μειώθηκε κατά 26% από τη στιγμή της χαλάρωσης του lockdown, το καλοκαίρι.
Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου έλεγξαν 365.000 ανθρώπους σε τρεις κύκλους τεστ, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας REACT-2 κατέδειξαν πως το 6% των ανθρώπων αυτών είχε αντισώματα στον ιό περίπου το διάστημα χαλάρωσης του lockdown, τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, έως την απαρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, τον περασμένο μήνα, το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 4,4%.
Η καθηγήτρια Ελεν Γουάρντ, εκ των ερευνητών της μελέτης, τόνισε πως τα νέα αυτά ευρήματα καταδεικνύουν πως η ανοσία της αγέλης είναι ανέφικτη.
«Οταν θεωρείς πως οι 95 από τους 100 ανθρώπους ενδέχεται να είναι ακόμη ευπαθείς, τότε βρισκόμαστε πολύ, πολύ μακριά από οτιδήποτε μοιάζει με επίπεδο προστασίας κατά της συνεχιζόμενης μετάδοσης» ανέφερε, προσθέτοντας:
«Δεν είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως στρατηγική για έλεγχο της μόλυνσης του κορονοϊού στον πληθυσμό».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ