18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤυνησία: Ο Πρόεδρος ανέστειλε το Κοινοβούλιο, απέπεμψε τον πρωθυπουργό

Τυνησία: Ο Πρόεδρος ανέστειλε το Κοινοβούλιο, απέπεμψε τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών.
Κλάξον ακούστηκαν στους δρόμους λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή.
Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη “διάλυση του Κοινοβουλίου”.
Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.
“Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του”, δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”.
Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με “τη βοήθεια της κυβέρνησης” υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανακοίνωσε εξάλλου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.
Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι, που είναι επίσης επικεφαλής του Ennahdha, και τον πρόεδρο Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.
Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία αυτή.
Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha.
Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως “Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου”.
“Αλλαγή καθεστώτος” έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.
Η έδρα και τα σύμβολα του Ennahdha τέθηκαν στο στόχαστρο.
Καλέσματα για διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, κυκλοφορούσαν εδώ και πολλές ημέρες στο Facebook, από διάφορες ομάδες.
Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας Ρασίντ Γανούσι πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας, αφού εμποδίστηκε να εισέλθει στο κτίριο από άνδρες του στρατού μία ημέρα αφού ανεστάλη η λειτουργία του από τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σάγεντ.
Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμικού Ενάχντα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γανούσι. Επίσης εμπόδισαν υποστηρικτές του κόμματος να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.
Οι δύο αντίπαλες πλευρές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και μπουκάλια η μία εναντίον της άλλης έξω από το κοινοβούλιο.
Ο Γανούσι και οι βουλευτές του μετέβησαν στο κοινοβούλιο ήδη από τις 03:00 τα ξημερώματα, αλλά βρίσκονται αποκλεισμένοι έξω από το κτίριο, πίσω από τις κλειστές πόρτες τις οποίες φυλάσσουν στρατιώτες.
Ο Ρασίντ Γανούσι πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο μαζί με τους βουλευτές του Ενάχντα.
Χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Σάγεντ ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις δραστηριότητες του κοινοβουλίου για 30 ημέρες, «μια απόφαση η οποία θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και μήνες», όπως δήλωσε.
Επίσης αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και να πάψει την κυβέρνησή του.
Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», ανακοίνωσε ο Σάγεντ έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο στρατός έχει αναπτυχθεί έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο – Ο πρωθυπουργός Μασίσι δεν έχει συλληφθεί
Ο στρατός της Τυνησίας έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό, αφού ο πρόεδρος της χώρας Κάις Σάγεντ ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και έπαψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μασίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.
Εξάλλου ο Σάγεντ διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί μπροστά από το κοινοβούλιο της Τυνησίας, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σάγεντ.
Υποστηρικτές του Τυνήσιου προέδρου πετώντας μπουκάλια και πέτρες μπόδισαν υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, του ισλαμιστικού Ενάχντα, να πλησιάσουν τον επικεφαλής του και πρόεδρο της βουλής Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.
Ο Γανούσι παρέμεινε επί ώρες στο αυτοκίνητό του, αφού στρατιώτες τον εμπόδισαν να εισέλθει στο κοινοβούλιο.
Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλεται η λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για 30 ημέρες.
Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε.
«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου, επιτρέπει όμως την αναστολή των δραστηριοτήτων του», εξήγησε ο Σάγεντ, επικαλούμενος το Άρθρο 80 του θεμελιώδους νόμου, που προβλέπει τη λήψη τέτοιου μέτρου σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου» για τη χώρα.
Από την πλευρά του, το Ενάχντα κατήγγειλε ένα «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Στο πλευρό το Ενάχντα έχουν σταθεί και δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού του, το Καλμπ Τούνες και το εθνικιστικό, ισλαμιστικό κίνημα Καράμα, τα οποία καταδίκασαν την απόφαση του Σάγεντ.
Το Δημοκρατικό Ρεύμα, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει στηρίξει επανειλημμένα τον Τυνήσιο πρόεδρο, επέκρινε τη χθεσινή του κίνηση, όμως απέδωσε την ευθύνη «για τη λαϊκή ένταση και την κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση (…) στην κυβέρνηση υπό το Ενάχντα».
Οι ραγδαίες εξελίξεις ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Τυνησίας χθες παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν κυρίως τη «διάλυση του κοινοβουλίου».
Ο ίδιος ο πρόεδρος κατέβηκε στον δρόμο για να συναντηθεί με διαδηλωτές, εν μέσω κλίματος αγαλλίασης, στους ίδιους δρόμους όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις του 2011.
Εδώ και έξι μήνες υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γανούσι και του Σάγεντ, η οποία έχει παραλύσει την κυβέρνηση και έχει αποδιοργανώσει τον κρατικό μηχανισμό, την ώρα που η Τυνησία είναι αντιμέτωπη από τις αρχές Ιουλίου με ένα σφοδρό κύμα της επιδημίας του κορονοϊού.
Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.
Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κοινοβουλίου με την ισχύ κατακερματισμένη κι ενός παθιασμένα ακκομάτιστου προέδρου, που εκλέχθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής τάξης που βρέθηκε στην εξουσία από το 2011 κι έπειτα, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ