24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤσιτσιπάς: Το παιδί απ’ τη Βουλιαγμένη που "δεν παίζει με ποιότητα"-Το Ντουμπάι,...

Τσιτσιπάς: Το παιδί απ’ τη Βουλιαγμένη που “δεν παίζει με ποιότητα”-Το Ντουμπάι, τα Harrods & το No1

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας γεννήθηκε με μια ρακέτα στο χέρι. Η αρχή από τη Γλυφάδα και ο στόχος του Νο1.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στο Νο1 του παγκόσμιου ranking στο τένις, με την ιστορία του να είναι σχεδιασμένη για να γίνει από τους κορυφαίους του αθλήματος.
Ο Stef γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998 με τον Έλληνα πατέρα του Απόστολο Τσιτσιπά να είναι τενίστας και η Ρωσίδα μητέρα του τη Γιούλια Απόστολη (Σαλνίκοβα) επίσης τενίστρια στην Αθήνα. Ο μπαμπάς του έχει καταγωγή από το Προάστιο Καρδίτσας και η μαμά του μεγάλωσε στη Μόσχα και ήταν από τις κορυφαίες παίκτριες του τένις.
«Αυτά τα δύο άτομα ήταν τα πρώτα που με έφεραν στο τένις. Όλα ξεκίνησαν στα γήπεδα τένις ενός τοπικού θέρετρου στο οποίο και οι δύο γονείς μου δούλευαν ως προπονητές τένις για τουρίστες και ταξιδιώτες. Αυτό ήταν το μέρος όπου πήρα την πρώτη μου ρακέτα τένις και έμαθα όλα τα μυστικά αυτού του υπέροχου αθλητισμού» έχει αναφέρει ο Στέφανος.

Γνωρίστηκαν σε αγώνα τένις οι γονείς του
Οι γονείς του εργάζονταν ως εκπαιδευτές τένις στο ξενοδοχείο Astir Palace στη Βουλιαγμένη τη στιγμή της γέννησής του και οι δύο τους είχαν συναντηθεί σε ένα τουρνουά WTA στην Αθήνα όπου αγωνιζόταν η μητέρα του και ο πατέρας του ήταν κριτής.
Μάλιστα είχε αθλητικό γονίδιο και από τον παππού του, τον Σεργκέι Σάλνικοφ, ο οποίος ήταν μέλος της Ολυμπιακής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που κέρδισε το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο.

Από τα 3 είχε μια ρακέτα
Ο Απόστολος και η Γιούλα, φυσικά, ξεκίνησαν τον γιο τους τένις σε πολύ μικρή ηλικία, αν και αυτός είχε μια τάση προς το ποδόσφαιρο και την κολύμβηση.
«Η πρώτη μου ανάμνηση είναι να είμαι 3 ετών και να χτυπάω μπάλες με τον πατέρα μου στο κενό μεταξύ των μαθημάτων του. Θυμάμαι να παρακολουθώ παιχνίδια στην τηλεόραση, ως μωρό, δεν μπορώ να σας πω ποιος έπαιζε, αλλά θυμάμαι να παρακολουθώ» θυμάται.
«Μπαμπά, θέλω να γίνω τενίστας»
Ένα βράδυ ξύπνησε στη μέση της νύχτας έπειτα από ένα τουρνουά στη Γαλλία σε ηλικία εννέα ετών και είπε «Μπαμπά, πρέπει να σας πω κάτι: Εγώ θέλω να γίνω τενίστας, μου αρέσει ο ανταγωνισμός, μου αρέσει η πρόκληση».

Τα μαθήματα στη Γλυφάδα
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Tennis Club στη Γλυφάδα σε ηλικία έξι ετών και με τον πατέρα του να είναι πάντα ο προπονητής του.
«Στην ηλικία των έξι άρχισα να κάνω τα πρώτα μου μαθήματα τένις στον όμιλο αντισφαίρισης στη Γλυφάδα, σε μια ομάδα με άλλα παιδιά στην ηλικία μου. Ο πρώτος προπονητής μου ήταν ο Γιώργος Σπηλιόπουλος που με δίδαξε για τη σημασία του αθλήματος, της πειθαρχίας, της εργασιακής ηθικής και της σωστής τεχνικής στο γήπεδο. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για μένα να έχω έναν ταπεινό προπονητή σαν αυτόν να μου δίνει τα σωστά βήματα και να με κατευθύνει με τις γνώσεις του από την αρχή του χρόνου. Στην ηλικία των οκτώ μετακόμισα στον Γιώργο Φουντούκο, το άτομο που ανέπτυξε το παιχνίδι μου, την τεχνική, το footwork μου ως junior παίκτης. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή στο τένις μου από τότε, είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής τένις με πολλές γνώσεις στο γήπεδο, έχει πολύ συμβατικό τρόπο ανάπτυξης τεχνικών και ένα μοναδικό μυαλό στο γήπεδο τένις. Είναι ο προπονητής του τένις μου στο σπίτι μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.

«Έπεσα πολλές φορές θύμα bullying στο σχολείο»
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σπούδασε σε σχολή αγγλικής γλώσσας και μιλάει άπταιστα αγγλικά, ελληνικά και ρωσικά. Βέβαια, δεν ήταν όλα ρόδινα με το σχολείο, αφού οι πολλές ώρες προπόνησης και τα ταξίδια για αγώνες δεν τον άφηναν να διαβάσει.
«Η δυσκολότερη περίοδος της ζωής µου ήταν όταν πήγαινα ακόμη σχολείο. Έκανα µια ζωή ασυνήθιστη, ξεχωριστή και -καθώς οι συµµμαθητές µου δεν την καταλάβαιναν- έπεσα πολλές φορές θύμα bullying. Και µε τα μαθήματα όμως τα έφερνα δύσκολα βόλτα. Εξαφανιζόμουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σχολείο, κινδύνευα να μείνω από απουσίες και όταν εμφανιζόμουν, δεν μπορούσα να παρακολουθήσω αφού λόγω συνεχών προπονήσεων ήμουν αδιάβαστος. Όταν αποφοίτησα από την Γ’ Γυμνασίου, το δράμα αυτό τελείωσε, καθώς οι γονείς µου για να µε διευκολύνουν µου πρότειναν να παρακολουθήσω τις τρεις τάξεις ενός Αμερικανικού σχολείου διαδικτυακά. Με τόσα ταξίδια και πολύωρες προπονήσεις δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά» ανέφερε για την εκπαίδευσή του.

Η θεία που τον βοήθησε οικονομικά
Πάντως, οι γονείς του δεν μπορούσαν να στηρίξουν την προσπάθειά µου µόνο από τη δική τους τσέπη, αφού ταξίδια, προπονητές και camp προετοιμασίας κόστιζαν μια περιουσία και αν δεν υπήρχε η δίδυμή αδελφή της μητέρας του, πρώην τενίστρια και µέλος της εθνικής ομάδας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και εκείνη, δεν θα τα κατάφερνε. Υπήρξε αρωγός µου από την πρώτη στιγμή. Πάντα, τονίζει πως της χρωστά πολλά και της είναι ευγνώμων.

Παραλίγο να πνιγεί το 2015 – «Ο Θεός ήθελε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία»
Το 2015 ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραλίγο να πνιγεί, όταν έκανε μπάνιο σε παραλία της Κρήτης (ήταν εκεί στο πλαίσιο της διεξαγωγής ενός τουρνουά Futures) και ευτυχώς τον γλίτωσε ο πατέρας του.
«Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι η θάλασσα ήταν δύσκολη. Εμείς πήγαμε στη θάλασσα με τους φίλους, αλλά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για κολύμπι. Ξεκίνησα την κατάποση νερού. Πνιγόμουν. Ήταν η μόνη φορά στη ζωή μου που ένιωσα ότι είχα πεθάνει, ένα φρικτό συναίσθημα ότι όλα τελείωσαν εκεί. Ο πατέρας μου, που μας κοίταξε από την ακτή, κολύμπησε σε μας και με τράβηξε σε ένα βράχο. Εκεί ήμουν σε θέση να αναπνεύσω κανονικά και στη συνέχεια σιγά-σιγά πήγαμε πίσω στην ακτή. Μία πολύ άσχημη εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Ένιωσα ότι ο Θεός ήθελε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου» τόνισε σε συνέντευξή του.

Όταν έγινε επαγγελματίας
Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, έγινε επαγγελματίας τενίστας, ενώ ήταν ήδη για κάποιους μήνες στην Ακαδημία του Πατρίκ Μουράτογλου στη Γαλλία.
Έγινε ο τρίτος Έλληνας παίκτης, και ο πρώτος Έλληνας άνδρας στο Open Era, που κέρδισε τον τίτλο του junior Grand Slam με τη νίκη του στο τουρνουά του 2016 στο Wimbledon .
Έφτασε σε τρεις τελικούς σε επίπεδο περιοδείας το 2018 και κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στο Open της Στοκχόλμης. Από τότε η πορεία του είναι μόνο ανοδική. Κέρδισε το πρώτο του Masters 1000 event το 2021 στο Μόντε Κάρλο και έφτασε στον πρώτο του τελικό Grand Slam στο Γαλλικό Όπεν του 2021 χάνοντας από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ζει στο Μόντε Κάρλο και υποστηρίζει την ΑΕΚ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ζει τώρα στο Μόντε Κάρλο, μόλις 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από την ακαδημία του Πάτρικ Μουρατόγλου και είναι φίλαθλος της ΑΕΚ, ενώ ένα από τα χόμπι του είναι το το vlogging και έχει το δικό του κανάλι YouTube όπου δημοσιεύει βίντεο για τα ταξίδια του.

Η Πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι και η ζήλια
Μερικά από αυτά έφεραν επικρίσεις στην Ελλάδα, όταν αποφάσισε το 2020 να πάει στο Ντουμπάι για τις προπονήσεις του και να κάνει Πρωτοχρονιά με την οικογένεια του εκεί, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.
«Είχα ακολουθήσει όλα τα τοπικά πρωτόκολλα. Ήμουν στο Ντουμπάι για την προετοιμασία μου για το 2021. Είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που πέρασα την Πρωτοχρονιά με την οικογένειά μου. Ήμουν εκεί με όλα τα αδέρφια μου και ένιωθα πολύ χαρούμενος που γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά όλοι μαζί. Στο Ντουμπάι, οι κανόνες είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς στην Ελλάδα. Επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους χωρίς μάσκα και επιτρεπόταν εκείνο το βράδυ η συνάθροιση των ατόμων που ήταν εκεί έτσι ώστε να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Επίσης, δεν χρειαζόταν να φοράμε μάσκες. Δεν παραβίασα κανέναν κανόνα, τους ακολούθησα όλους. Πέρασα καλά, πράγμα το οποίο είχα να κάνω πολύ καιρό. Δεν βλέπω τίποτα το αρνητικό σε αυτό. Ο κόσμος βλέπει κάτι και αυτομάτως του δημιουργείται μια άσχημη εντύπωση, ή ακόμα και μία αίσθηση ζήλιας» τόνισε.

Τα Harrods και η ποιοτική Ελλάδα
Ένα άλλο περιστατικό που έκανε (αρνητικό) viral τον Στέφανο Τσιτσιπά ήταν να γράψει στο Τwitter (εν μέσω πανδημίας) πως θέλει να έρθουν τα Harrods στην Ελλάδα, σε μια εποχή που είχε “γονατίσει” η οικονομία της χώρας.
«Μου αρέσει πολύ η ποιότητα και αξίζει στη χώρα μας να γίνει κάτι καλό και ποιοτικό. Δεν στενοχωρήθηκα καθόλου με τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν με τη δήλωσή μου, γέλασα, μου φάνηκε αστείο το ότι το είδαν από αυτήν την πλευρά, γιατί δεν το εννοούσα έτσι. Και θέλω να πω ότι η Ελλάδα αξίζει τα καλύτερα» επισήμανε.

«Δεν παίζεις με ποιότητα»
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνηθίζει στους αγώνες του να μιλάει στον εαυτό του, να βρίζει (συνήθως τον ίδιο) και γενικά είναι από τους πιο εκδηλωτικούς τενίστες.
Τον Μάη του 2019, σε έναν αγώνα απέναντι στον Κραΐνοβιτς, ξέσπασε και μονολογούσε για τα λάθη λέγοντας: «Δεν παίζεις με ποιότητα, μ@λ@κίζεσαι όπως πάντα».

«Μην περιμένετε την ευκαιρία, δημιουργήστε την»
Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι το τένις τού δίδαξε πολλά πράγματα στη ζωή του και έχει βιώσει πράγματα που διαφορετικά δεν θα είχε βιώσει αν δεν έπαιζε το άθλημα που αγαπά.
Το τένις του επέτρεψε να δει νέα μέρη, να γνωρίσει νέους ανθρώπους, να ανακαλύψει πολιτισμούς και κατάφερε να μετατρέψει το παιδικό του χόμπι σε επάγγελμα.
Επίσης τονίζει πως το τένις του έχει διδάξει πειθαρχία, αυτογνωσία, συμπεριφορά, ηθική, σεβασμό, αθλητισμό και λήψη αποφάσεων.
«Το τένις με αντιπροσωπεύει και όλα όσα έχω. Το τένις θα είναι πάντα η δουλειά μου και το πάθος μου. Το τένις είναι η ζωή μου» τονίζει, αλλά το σλόγκαν που έχει κρατήσει είναι: «Μην περιμένετε την ευκαιρία, δημιουργήστε την!»
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει αρπάξει την ευκαιρία του και σύντομα θα γίνει Νο1.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ