16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει πλοίο στη Λιβύη

Η Τουρκία εμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει πλοίο στη Λιβύη

Το επεισόδιο αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από το Βερολίνο

Το επεισόδιο σημειώθηκε σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel ανοιχτά της Λιβύης, ενώ στην απάντησή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την αποστολή «Irini» της ΕΕ.
Επεισόδιο σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης όταν γερμανική φρεγάτα η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή «IRINI» επιχείρησε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ωστόσο, η Άγκυρα το εμπόδισε.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής η οποία στοχεύει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο έλεγχος έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης που δεν έδωσε άδεια απετράπη την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς τη συνεργασία της Άγκυρας».
Το επεισόδιο δεν είναι το πρώτο καθώς το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το Spiegel.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν είναι αμερόληπτη η επιχείρηση – Έγινε η έρευνα
Η δημοσίευση του επεισοδίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αμφισβητεί την ευρωπαϊκή επιχείρηση Irini.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του οι Γερμανοί στρατιώτες διεξήγαγαν έρευνες στο τουρκικό πλοίο για 15 ολόκληρες ώρες και συγκεκριμένα, από την Κυριακή στις 5:45 το απόγευμα μέχρι τις 9:38 σήμερα το πρωί.
Σημειώνει ότι δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο παρά μόνο μπογιές και τρόφιμα. Μάλιστα, διαμαρτύρεται, καθώς όπως υποστηρίζει, η επιχείρηση πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ, δεν είναι αμερόληπτη και υποστηρίζει τον πραξικοπηματία Χαφτάρ.

Βερολίνο: Η έρευνα διακόπηκε – Το επεισόδιο αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά
Αναφερόμενη στο περιστατικό η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Ζάσε τόνισε ότι το Βερολίνο το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και υπενθύμισε ότι και στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία».
«Όλοι θα κριθούν – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» τόνισε και διευκρίνισε ότι στο χθεσινό επεισόδιο «έγιναν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες», εκφράζοντας την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη». Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι «βλέπουμε και μια αποτρεπτική επίδραση της επιχείρησης «ΙRΙΝΙ» και ότι η ισχυρή παρουσία των πλοίων στην Μεσόγειο δείχνει ότι αυτή η επίδραση φέρει αποτελέσματα», σημείωσε η εκπρόσωπος σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας τονίζοντας ότι τη διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI», ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
«Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής «ΙRΙΝΙ». H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στην φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί» διευκρίνισε ο κ. Τιλς και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει τη συγκατάθεση του κράτους, του οποίου τη σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο.
«Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες» τόνισε ο κ. Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των Γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και τη διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ