18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΤο «παράδοξο» της μετάλλαξης Όμικρον

Το «παράδοξο» της μετάλλαξης Όμικρον

Καθώς έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές μελετούν τα δεδομένα με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικής απέναντι στο νέα παραλλαγή της COVID-19.
Τα ταξίδια εν όψει χριστουγεννιάτικων διακοπών εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα οδηγήσουν στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό επιβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε διάφορα μέρη του πλανήτη και ειδικά στα σύνορα, καθώς υπάρχουν φόβοι για αύξηση της πίεσης στα Συστήματα Υγείας που ενδέχεται να προκληθούν από τη νέα παραλλαγή.
Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ένα παράδοξο: Αρκετοί επιστήμονες συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένα μεγαλύτερη θνητότητα από τη συγκεκριμένη παραλλαγή συγκριτικά με όσες γνωρίζουμε ως τώρα.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Δεν έχει αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει μεγαλύτερη θνητότητα από τις υπόλοιπες γνωστές μεταλλάξεις. Όμως εξακολουθεί να είναι πρόβλημα που χρήζει παρακολούθησης και μελέτης, επειδή πρόκειται για κάτι άγνωστο» τονίζει μεταξύ άλλων στο Sputnik.
Το σίγουρο είναι όπως προσθέτει, ότι «θα επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα».
Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του εμβολιαστικού προγράμματος εξέφρασε την εκτίμηση στο Sputnik ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φοβάται για σκληρά μέτρα σε αυτό το χρονικό διάστημα, εν μέσω επέλασης της Όμικρον.
Αυτό, επειδή μεταξύ άλλων η χώρα μας «τρέχει» πιο γρήγορα απ’ όλους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της και την 3η δόση.
Νέα μέτρα στη σκιά της Όμικρον;
Παράλληλα, σημαντικές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται γρηγορότερα από άλλες παραλλαγές και επηρεάζει άτομα που είναι εμβολιασμένα ή έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Την ίδια ώρα, τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων περιμένει η κυβέρνηση ώστε να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει υποχρεωτικότητα του rapid test στην εστίαση. Το μέτρο που εξετάζεται θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους, αλλά αποκλειστικά τις ημέρες των εορτών.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ