16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΘρόμβωση: Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος που εμφάνισε συμπτώματα...

Θρόμβωση: Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος που εμφάνισε συμπτώματα – Τα επόμενα βήματα

Ο εμβολιασμός της χώρας συνεχίζεται, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν θορυβηθεί από τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας.
Για αυτό και οι συζητήσεις για τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους έχουν γίνει βασικό πεδίο της καθημερινότητας.
Από αυτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο φόβος της θρόμβωσης, δηλαδή του πηξίματος του αίματος μέσα στα αγγεία, τις αρτηρίες και τις φλέβες.
Από την πλευρά των ειδικών καθίσταται σαφές ότι η πιθανότητα θρομβώσεων από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά της πανδημίας είναι εξαιρετικά μικρή.
Πολύ περισσότερες είναι οι πιθανότητες θρομβώσεων από τον ιό παρά από το εμβόλιο, τονίζει στο Sputnik ο Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
«Περίπου 10 περιπτώσεις θρομβώσεων ενδέχεται να συμβούν στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμών. Όμως υπάρχουν περίπου 3.600 πιθανότητες θρομβώσεων κατά τη νόσηση από COVID-19 στο αντίστοιχο ένα εκατομμύριο άτομα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι αν η θρόμβωση συμβεί, οι ασθενείς πρέπει να επισκεφτούν κατευθείαν έναν γιατρό.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος που υποπτεύεται πιθανότητα θρόμβωσης να πάρει φάρμακα χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Μόνο με την αρωγή του γιατρού θα δοθούν τα απαραίτητα φάρμακα ώστε να προλάβουμε την επιδείνωση» εξηγεί στο Sputnik ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος και καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ποιες εξετάσεις γίνονται για να διαπιστωθεί η πιθανότητα θρόμβωσης
Ανάλογα τα σημεία που θα υπάρξουν οι οξείς πόνοι, αν τελικά υπάρξει η θρόμβωση, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες εξετάσεις.
Μετά την άμεση επίσκεψη στο γιατρό η σε νοσοκομειακή μονάδα συνίσταται υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία.
«Πάντα μετά από την ιατρική εντολή, όταν κριθεί απαραίτητο θα γίνει υπέρηχος, αν βρεθεί πρόβλημα στα άκρα ή στην κοιλιά. Τις απαντήσεις για τον εγκέφαλο, αντίστοιχα θα δώσει μια μαγνητική» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πολίτες πρέπει να αποφύγουν μια ενδεχόμενη «θρόμβωση πανικού» δηλαδή να πανικοβληθούν αν έχουν η αν πιστεύουν ότι έχουν συμπτώματα.
«Όλα αντιμετωπίζονται άμεσα και με ψυχραιμία», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Πλατανησιώτης.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ