24 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡάιχελ - Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα: «Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν...

Ράιχελ – Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα: «Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν ανησυχώ»

«Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν ανησυχώ» τόνισε πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνστ Ράιχελ κατά την έναρξη του 5ου Ελληνογερμανικού Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις» που διοργάνωσε ψηφιακά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
«Αναλογιζόμενος τις πολλές ιστορίες επιτυχίας θα ήθελα να αναφέρω τις γερμανικές επενδύσεις των τελευταίων 20-25 ετών στους τομείς των υποδομών των τηλεπικοινωνιών και της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες συνέτειναν ουσιαστικά ώστε η Γερμανία να έχει εξασφαλίσει τη θέση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στην Ελλάδα. Πρωτίστως όμως οι επενδύσεις αυτές έχουν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας στα δύσκολα οικονομικά χρόνια τα οποία έχει αφήσει πλέον πίσω της η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Ράιχελ.
«Από το σχέδιο ανάκαμψης με τίτλο Ελλάδα 2.0 το οποίο εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης NextGenerationEU, και το οποίο ορθώς χαίρει μεγάλης αναγνώρισης, αναδύονται -και είμαι βέβαιος γι αυτό- νέες ευκαιρίες για ελκυστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σωστά λοιπόν σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο οι τομείς της ψηφιοποίησης και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Χαίρομαι που ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται σήμερα εδώ από διάφορα υπουργεία προκειμένου να συζητήσουν με επιχειρηματίες από την Γερμανία», τόνισε.
Το μοντέλο της Αστυπάλαιας
«Προ ολίγων μόλις ημερών μετέβην κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια όπου εγκαινιάστηκε ένα παγκόσμιας εμβέλειας πιλοτικό έργο του ομίλου Volkswagen και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νησί μηδενικών εκπομπών ρύπων, για ένα έργο που αφορά στο μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Τον Μάιο έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης του εκσυγχρονισμένου και επεκταθέντος αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης από την Fraport ΑΕ και με την συμβολική αυτή τελετή αυτή συντελέστηκε και η παράδοση όλων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που βελτιώνουν αισθητά τις τουριστικές υποδομές της Ελλάδας. Επίσης η εταιρεία RWE δραστηριοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια με συνολικές επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ στην Δυτική Μακεδονία», προσέθεσε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Η περίπτωση Ντύσσελντορφ
«Από τον Ιούλιο θα λειτουργούμε 100% με ΑΠΕ» ανέφερε ο Dr. Stephan Keller, Δήμαρχος Ντύσσελντορφ, σημειώνοντας ότι σύντομα η πόλη του Ντύσσελντορφ θα αρχίσει να κινείται με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι πριν την πανδημία του Covid-19, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ψηφιοποίησης και της ενέργειας. Όπως ο ίδιος τόνισε, «επενδύουμε στις οπτικές ίνες και τις μεταφορές, δίνουμε έμφαση στις ενεργειακές αλλαγές με σημαντικές προσαρμογές. Ο Δήμαρχος του Ντύσσελντορφ υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει για την περιοχή του η χρήση του υδρογόνου ιδιαίτερα στο αυτοκίνητο, σημειώνοντας ότι το Ντύσσελντορφ θα αποτελέσει προπομπό στη Γερμανία, ενώ αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χώρων εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι κι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν και να μάθουν και να κερδίσουν συνεργαζόμενες και προέτρεψε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Ralf Schlindwein, Director International του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ντύσσελντορφ, στο χαιρετισμό του, αφού υπογράμμισε ότι στην πόλη του Ντύσσελντορφ και την περιοχή Mettmann έχουν παρουσία 700 Έλληνες επιχειρηματίες, συγκροτώντας την τρίτη πολυπληθέστερη εθνική επιχειρηματική κοινότητα με «ρίζες» εκτός Γερμανίας, σημείωσε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ντίσελντορφ, θα συνδράμει για την προώθηση νέων επιχειρηματικών συνεργειών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, στηρίζοντας τις γερμανικές εταιρείες να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Επίσης, ανέδειξε τον ηγετικό, όπως είπε, ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης, καθότι «προωθεί σημαντικά έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργα από τα οποία οι γερμανικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν, συμμετέχοντας στον ελληνικό σχεδιασμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ