21.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΠρέπει τα παιδιά να κάνουν εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Πρέπει τα παιδιά να κάνουν εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Επιστήμονες απαντούν και «δείχνουν» τα «αγκάθια»

Περισσότεροι οι κίνδυνοι ή τα οφέλη; Οι ειδικοί απαντούν για τον υπό συζήτηση κυβερνητικό σχεδιασμό οι μαθητές να εμβολιάζονται με το σκεύασμα για τον κορονοϊό πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αποκάλυπτε ότι συζητιέται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο εμβολιασμού μαθητών με το σκεύασμα κατά του κορονοϊού ακριβώς πριν από τη νέα σχολική χρονιά, το debate για τον εμβολιασμό παιδιών 12 και άνω ετών κατά της COVID-19 βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, ενόψει της πιθανής αδειοδότησης του εμβολίου των ΒιοΝΤech/Pfizer από τον ΕΜΑ για τα παιδιά και τους εφήβους.
Τους τόνους σήκωσε καταρχάς το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), Ρούντιγκερ φον Κρίες, που έθεσε ευθέως υπό αμφισβήτηση τον εμβολιασμό των παιδιών μεταξύ 12 και 15 ετών, κάνοντας λόγο ρητώς περί «ασαφούς» κινδύνου.
Από πλευράς του, τις σοβαρές ενστάσεις του για τον σχεδιασμό του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, να εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών χωρίς σύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών εξέφρασε και το Γερμανικό Ιδρυμα για την Προστασία των Ασθενών, ενώ το μέλος του ΔΣ του, Οιγκεν Μπράις, δήλωσε χωρίς περιστροφές, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή επίθεση, για τη χαμηλών τόνων γερμανική πολιτική σκηνή: «Ο υπουργός Υγείας ενεργεί ανεύθυνα».
Στην Ελλάδα η συζήτηση δεν έχει ανοίξει ευρύτερα, ωστόσο είναι εξαιρετικά ενδεικτικό ότι οι ειδικοί δηλώνουν παντελώς ανέτοιμοι να απαντήσουν για τα οφέλη ή πιθανές βλάβες που πιθανώς θα υποστούν τα παιδιά με τα εμβόλια κατά της COVID-19.
«Με τα παιδιά δεν έχουμε πλήρη εικόνα ούτε των παρενεργειών ούτε των ευεργετημάτων»
«Μπορεί να μην είναι τα εμβόλια για τον κορονοϊό δοκιμασμένα, όπως αυτά που κάνουν στα παιδιά, αλλά όλα τα εμβόλια έτσι ξεκινάνε, δοκιμαστικά. Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε, δεν είμαι σε θέση να σας πω αν πρέπει ή αν δεν πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν. Ειδικότεροι είναι οι παιδίατροι» μας επισημαίνει η λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλου.
Και ο συντονιστής διευθυντής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία, Επαμεινώνδας Καρβέλης, επαναλαμβάνει στη συζήτησή μας ότι «με τα παιδιά δεν έχουμε δείγματα για να κάνουμε μια ικανοποιητική αξιολόγηση, σε αντίθεση με τους ενήλικες, καθώς είχαμε πολλούς εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και επομένως είχαμε και ικανοποιητικά πορίσματα. Ξέραμε τι αντιμετωπίσαμε. Με τα παιδιά δεν έχουμε πλήρη εικόνα ούτε των παρενεργειών ούτε των ευεργετημάτων».
«Το θέμα λοιπόν που τώρα πρέπει να δούμε είναι πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιο σε κάποιες ηλικίες. Υπάρχουν κράτη που εμβολιάζουν τα παιδιά. Περιμένω να περάσουν 2-3 μήνες για να δω ποια είναι η εικόνα που προκύπτει. Πιθανώς, αν νοσούσαν μόνο τα παιδιά να μην φτιάχνανε το εμβόλιο της COVID-19» συνοψίζει ο διευθυντής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία.
«Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να πούμε ένα ναι ή ένα όχι στον εμβολιασμό των παιδιών. Το αν θα εμβολιαστούν τα παιδιά ή όχι, και από ποια ηλικία, θα προκύψει μόνο μετά από αναλύσεις και αφού ζυγιστούν πολλοί παράγοντες» τονίζει στο Sputnik η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Κάθε χώρα θα αποφασίσει από τα ιατρικά της δεδομένα. Δεν τίθεται βεβαίως ζήτημα υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τη COVID-19» συνοψίζει.
«Λάθος ο εμβολιασμός παιδιών – Συνταγματικά ζητήματα με υποχρεωτικότητά του»
Την απόλυτη βεβαιότητα ότι «είναι λάθος να μιλάμε για εμβολιασμό παιδιών όταν γνωρίζουμε καλά ότι το 99,5% των συνανθρώπων μας που καταλήγει από τη COVID-19 είναι άνω των 70 ετών και φέρουν υποκείμενα νοσήματα» μας διατυπώνει ο Βασίλης Λύκος, Δρ Βιολογίας – Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Παν/μίου Κρήτης.
«Πολλώ μάλλον δε όταν μιλάμε για εμβόλια, που βρίσκονται υπό προσωρινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Δηλαδή, δεν έχουν μελετηθεί καλά οι μεσομακροχρόνιες παρενέργειές τους. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι με εμβόλια βραχυχρόνιας ανοσίας, που οι εμβολιασμένοι και κολλάνε αλλά και μεταδίδουν τον ιό, είναι δύσκολο να χτιστεί το περιβόητο τείχος ανοσίας της Κοινότητας».
Βεβαίως, αναγνωρίζει ο Βιολόγος, «σε κάποια παιδιά που πάσχουν από κάποια υποκείμενα νοσήματα εφόσον το κρίνουν οι γονείς τους ύστερα από τη συμβουλή του παιδιάτρου τους, τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Ομως από αυτό μέχρι την έμμεση υποχρεωτικότητα που ακούγεται για τα παιδιά που υποχρεώνονται να πάνε σχολείο (υποχρεωτική εκπαίδευση) υπάρχει τεράστια απόσταση και από πλευράς βιοηθικής αλλά και συνταγματικής, αν θέλετε. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε – εμμέσως έστω – υγιή πληθυσμό να εμβολιαστεί».
Εξάλλου, προσθέτει ο κ. Λύκος «ας μην ξεχνάμε ότι τα υποχρεωτικά εμβόλια που κάνουν τα παιδιά όπως για τον τέτανο, την ιλαρά, την ερυθρά ή την παρωτίτιδα είναι εμβόλια που έχουν πάρει κανονική άδεια έγκρισης από το 1947 και τη δεκαετία του ’60 αντιστοίχως. Κοντολογίς έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Τέλος, εκτιμώ ότι με την έμμεση υποχρεωτικότητα των εμβολίων ή σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων ή την «τιμωρία» των μη, αν εφαρμοστούν θα ανακύψουν σημαντικά νομικά θέματα καθώς αφορούν το σκληρό πυρήνα των ατομικών ελευθεριών» καταλήγει.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ