20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠότε έρχεται το τέλος της μάσκας και της πανδημίας;

Πότε έρχεται το τέλος της μάσκας και της πανδημίας;

Τα σενάρια, το ορόσημο του 2022 και οι ανησυχίες

Κοινός παρονομαστής για το τέλος της μάσκας και το τέλος της πανδημίας θεωρούνται οι εμβολιασμοί και το «τείχος» ανοσίας, όπως διαμηνύεται επανειλημμένα από τους ειδικούς. «Παράθυρο» για ενδεχόμενη χαλάρωση του μέτρου χρήσης της μάσκας άνοιξε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Η χρήση της μάσκας αποτελεί μείζον ζήτημα σε ό,τι αφορά τη δημόσια συζήτηση για την πανδημία, καθώς καθίσταται ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της είναι υποχρεωτική τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους (με εξαίρεση την περίπτωση της άθλησης), ενώ πριν από λίγο διάστημα και καθώς η εμφάνιση των μεταλλάξεων είχε δημιουργήσει έντονες ανησυχίες, υπήρξε η σύσταση για χρήση διπλής μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ή τα σούπερ μάρκετ.
Σημειωτέων ότι διπλή συνιστάται και για τις ακολουθίες των εκκλησιών στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα. Είναι μία από τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών και την προέλευση σε ναούς για την Ανάσταση φέτος.
Εντούτοις, η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα σε διαδικτυακή ημερίδα άνοιξε νέα συζήτηση σχετικά με το πότε μπορούμε να περιμένουμε το τέλος της μάσκας.
Ειδικότερα, ο ίδιος, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, επεσήμανε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένος, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός και επομένως όταν συναντώνται δύο πλήρως εμβολιασμένα άτομα, «θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα φυσικής απόστασης και χρήσης μάσκας».
Οπως είπε, μάλιστα, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή επιδημιολόγων τις επόμενες ημέρες.
«Τον Αύγουστο του 2022 ίσως καταστραφεί ο κορονοϊός»
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μιλώντας για το τέλος της πανδημίας, παρέπεμψε στον Αύγουστο του 2022 ως πιθανό ορόσημο για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, σημειώνοντας ότι «τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί ο ιός».
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η όποια συζήτηση για χαλάρωση του μέτρου χρήσης της μπορεί να διεξαχθεί μόνο υπό την προϋπόθεση μιας ικανοποιητικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να χτιστεί τείχος ανοσίας, προκειμένου να θεωρηθεί ασφαλής μία τέτοια κίνηση.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί για το πότε θα έχει εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού και την επίτευξη της λεγόμενης «ανόσιας της αγέλης», γίνεται λόγο για το φετινό καλοκαίρι.
Αβέβαιο, πάντως, παραμένει το τι θα γίνει μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς οι μεταλλάξεις ενδέχεται να μεταβάλουν το τοπίο, ενώ όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί και επανάληψη του εμβολιασμού.
«Καμπανάκια» για την πορεία της πανδημίας
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν για «εύθραυστη ισορροπία», προειδοποιώντας ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου επιδείνωση της κατάστασης, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για μια ισορροπία «που προσπαθούμε να δούμε εάν θα πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω».
Αναφερόμενος ο ίδιος στην πρόβλεψη του κ. Σύψα για το τέλος της πανδημίας το καλοκαίρι του 2022, παρατήρησε ότι «βαδίζει σε προηγούμενες εμπειρίες, βάσει των οποίων κάθε πανδημία έχει έναν κύκλο που διαρκεί περίπου δύο έτη».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουμπασάκος, υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί αύξηση στους διασωληνωμένους, σημειώνοντας ότι δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το αποτύπωμα από την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε» τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε πως για αρκετό καιρό ακόμη θα έχουμε περί τους 500 νεκρούς εβδομαδιαίως από κορονοϊό.
Την ίδια ώρα, ο γιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, τόνισε ότι το άνοιγμα έρχεται τη στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 3.000 – 4.000 καθημερινά και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, υπογράμμισε ότι «αυτό από αυστηρά επιστημονική άποψη είναι λάθος […] και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ