14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠέτσας: «Οχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων θα θίξει...

Πέτσας: «Οχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων θα θίξει την Τουρκία»

«Η Αγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Και συνέχισε: «υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».
«Σε αυτή τη φάση ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος», ανέφερε κληθείς να απαντήσει αν το εμπάργκο όπλων μπήκε στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Ορουτς Ρεις να μπει σε περιοχή μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων είπε ότι η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και «κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιζόμαστε και τα δύο».
Σχετικά με τη λήξη της προθεσμίας που έδωσαν η κα Μέρκελ και ο κ. Μακρόν στην Τουρκία μέχρι την Πέμπτη ανέφερε πως θα το συζητήσουμε από την Πέμπτη και μετά και υπογράμμισε ότι είναι διαρκής η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς «που έχει την τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που αξιολογούν όλες οι χώρες».
Σε άλλη ερώτηση αν το Ορουτς Ρεις κάνει έρευνες, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, απάντησε «όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι» ενώ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει πλωτό γεωτρύπανο σημείωσε: «Να το εξετάσει (σ.σ. η Τουρκία) προσεκτικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρώπης και όσων έχουμε πει εμείς και επαναλαμβάνουμε ότι θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο είπε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα, είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της».
Για το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα της Κύπρου, είπε ότι μετά από μια εκλογική αναμέτρηση κανείς πρέπει να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. «Επομένως ο ηγέτης που εξέλεξαν οι τουρκοκύπριοι ελπίζουμε να προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης, – υπενθυμίζω τη δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη – προκειμένου να συμβάλλει και αυτός στην επανένωση του νησιού», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ενωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε στη συνέχεια ότι «η τελευταία σύνοδος κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των συμπερασμάτων της την ομόφωνη αξίωση των ηγετών της ΕΕ προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης συνόδου κορυφής τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της ρίχνει το σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής».
Στο σημείο αυτό ο κ. Πέτσας τόνισε: «στη Σύνοδο αυτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ενωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Και αναφέρθηκε σε πρόσφατες ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία» είπε.
Ν. Αρμένης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ