19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜετάλλαξη Δέλτα - Ερχονται νέα lockdowns;

Μετάλλαξη Δέλτα – Ερχονται νέα lockdowns;

Παγκόσμιος συναγερμός και ντόμινο χωρών με… μέτρα

Η εξαιρετικά μεταδοτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες παγκοσμίως, ακόμη και σε αυτές που έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα διαμορφώνει μια κρίσιμη επιδημιολογικά περίοδο για την πορεία της πανδημίας, έκδηλη είναι η παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενα νέα γενίκευση περιοριστικών μέτρων ακόμη και επαναφορά των lockdowns.
Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία γύρω στον Απρίλιο. Πλέον, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 96 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ευρώπη, η Δέλτα εμφανίστηκε δυναμικά αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον κερδίζει έδαφος συνεχώς στη Γηραιά Ηπειρο.
«Είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα, με συνεχή αλληλεπίδραση και ταξίδια, και όταν βλέπουμε ότι οι περιπτώσεις αρχίζουν να αυξάνονται σε ένα μέρος στον κόσμο, θα πρέπει να είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι και εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είμαστε ευάλωτοι» είπε στους Los Angeles Times η επιδημιολόγος του UCLA Αν Ριμόν.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη δε φαίνεται επί του παρόντος να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του ιού, τουλάχιστον όσον αφορά τη νοσηλεία και τη θνητότητα.
Η παραλλαγή όμως «εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ μη εμβολιασμένων πληθυσμών» σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ οι οποίοι είτε αρνούνται να εμβολιαστούν είτε σε πολλές χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.
Νέα μέτρα παγκοσμίως
Οπως προαναφέρθηκε, η Βρετανία αποτέλεσε βασικό πεδίο διάδοσης της Δέλτα στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην άρει όλους τους περιορισμούς όπως είχε προγραμματιστεί στις 19 Ιουνίου αλλά μέσα στον Ιούλιο, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα.
Στο μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και το Ισραήλ όπου εντοπίζεται μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ που έχει γίνει γνωστό για το ταχύτατο εμβολιαστικό του πρόγραμμα εμφάνισε αύξηση κρουσμάτων με αποτέλεσμα στα τέλη Ιουνίου να επαναφέρει τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους διατηρώντας παράλληλα κλειστά τα σύνορά του για τουρισμό.
Στις αρχές Ιουλίου, η Πορτογαλία άρχισε επίσης να αντιμετωπίζει αύξηση στα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης. Τα μέτρα στην προκειμένη περίπτωση ήταν πιο δραστικά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε 45 κοινότητες, μεταξύ αυτών και στη Λισαβόνα.
Η παραλλαγή Δέλτα, που έχει προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων στην Πορτογαλία τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Αυστραλία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έφερε επίσης μέτρα περιορισμού και τοπικά lockdowns ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα εστίες διασποράς.
Παράλληλα, στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέστειλε τις πωλήσεις αλκοόλ και απαγόρευσε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκεντρώσεις για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στα κρούσματα.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ