13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑLockdown στην εστίαση: «Κάποιοι πέθαναν από την πανδημία, ας μην πεθάνουν περισσότεροι...

Lockdown στην εστίαση: «Κάποιοι πέθαναν από την πανδημία, ας μην πεθάνουν περισσότεροι από πείνα»

Ρολά για έξι μέρες, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατεβάσει σειρά καταστημάτων εστίασης καθώς και μπαρ – καφετέριες έπειτα από το κάλεσμα για «λουκέτο» που απευθύνει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) προς τους ιδιοκτήτες.
Φαγητό, καφές και ποτό αναμένεται να «κοπούν» τις επόμενες ημέρες από αρκετούς καταστηματάρχες που αναστέλλουν συμβολικά τη λειτουργία τους.
Βασικά αιτήματα η άρση των μέτρων που περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Μπορεί η διαδικασία να μην είναι δεσμευτική για όλους αλλά ενδέχεται να κρατήσει και για κάποιους μήνες.
«Περίπου 300 συνάνθρωποί μας πέθαναν από την πανδημία, ας μην πεθάνουν περισσότεροι από την πείνα» τονίζει στο Sputnik η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Νίκη Κωνσταντίνου.
«Συνήθως η ποιότητα βοηθά μια επιχείρηση να κερδίσει, αλλά στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή πλήττονται όλοι και πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Χιλιάδες συνάδελφοί μας ζήτησαν το συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων. Θα στοιχίσει σε εμάς. Αν θέλουμε μια αλλαγή πρέπει εμείς να αλλάξουμε πρώτα εντός μας, ακόμα και με αυτό το άναρχο κλείσιμο, που θα πραγματοποιήσουμε τους επόμενους μήνες» προσθέτει.
Το σωματείο ζητά από την κυβέρνηση σχέδιο αντιμετώπισης για τις συνέπειες του κορονοϊού αλλά και των μέτρων κατά της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος κάνει λόγω για έλλειψη 150.000 εποχικών εργαζομένων σε σχέση με πέρυσι. «Η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει ώστε να πληρωθούν τα ένσημά τους και να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Αρκετοί θα αντιμετωπίσουν βιοποριστικό πρόβλημα τον χειμώνα. Είναι απορίας άξιο το πώς θα συντηρηθούν».
Επιχειρήσεις όπως μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης είδαν τους τζίρους τους να πέφτουν έως και 90%. «Πρόκειται για ολική καταστροφή. Σημαίνει άτυπο λουκέτο. Αρα οι επιχειρήσεις που έπεσαν στα χαρακώματα λόγω πανδημίας έπρεπε να υποστηριχθούν».
Ανάμεσα στα αιτήματα των μελών του σωματείου, είναι και η απαλλαγή για το 2020 των επιχειρήσεων από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α., αλλά και η ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Ως μείζον κοινωνικό ζήτημα η κα Κωνσταντίνου χαρακτηρίζει την κυβερνητική άρνηση για συζητήσεις με το σωματείο που εκπροσωπεί. «Δεν βλέπουμε καν τη διάθεση να συζητήσουν οι αρμόδιοι τα θέματα που δημιουργούν πρόβλημα και ματώνουν την παραγωγή μας. Δεν είναι λογικό να αρνούνται για συζητήσεις με τους ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί από τις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται».
«Στην ουσία έχουν σπάσει όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας μέσα από όσα γίνονται. Σε καμία περίπτωση δεν αντιτασσόμαστε ως σωματείο στα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν όμως εμείς χρησιμοποιούμε στο μισό χρόνο του 24ώρου που συνηθίζαμε, χρησιμοποιούμε το 50% των μαγαζιών που νοικιάζουμε, συνεργαζόμαστε με λιγότερους εργαζόμενους, θα πρέπει το κράτος να μας καλύψει το κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί από εμάς καθότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τον Ιούνιο ξεκινήσαμε με χρέη και ήταν αδύνατο να πληρώσουμε προμηθευτές. Ζητήσαμε χρήματα, το 5% του περσινού τζίρου, ώστε να πέσουν στην πραγματική οικονομία. Κάποιοι πήραν 800 ευρώ τον Μάιο και 534 ευρώ τον Ιούνιο. Οχι όλοι, όμως μόνο ο ένας μέτοχος, παρά το γεγονός ότι μια επιχείρηση μπορεί να έχει πέντε μετόχους. Αγνωστο όμως πού βρίσκονται τα χρήματα».
Οσον αφορά τα ενοίκια των ακινήτων επισημαίνει ότι αρκετοί αδυνατούν να καταβάλουν το 60% των ενοικίων.
«Αν δεν εισπράξει η επιχείρηση θα είναι αδύνατο να γίνει η καταβολή υποχρεώσεων».
Την ίδια στιγμή εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την είσοδο των τουριστών στη χώρα χωρίς ελέγχους. «Ζητήσαμε τουρίστες αλλά θέλουμε να είναι υγιείς. Στην αρχή δεν γίνονταν έλεγχοι».
«Μπορεί η διεθνής πολιτική σκακιέρα να επιτάσσει να εξαφανίζονται οι αδύναμοι κάτω από το τακούνι των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών που συγκρούονται. Ομως κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας, θα πρέπει να έχει μια ανθρωπιστική έκφραση πάνω στους αδύναμους πολίτες και σε όσους ρισκάρουν με το επιχειρείν» καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ