19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΛιβύη: Το παρασκήνιο της κόντρας Τουρκίας-Γερμανίας και το σενάριο για νέο μεταναστευτικό...

Λιβύη: Το παρασκήνιο της κόντρας Τουρκίας-Γερμανίας και το σενάριο για νέο μεταναστευτικό κύμα

“Αναταράξεις” σημειώνονται στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας με αφορμή τη Λιβύη. Πόσο πιθανό είναι να δημιουργήσει η Τουρκία ένα νέο προσφυγικό–μεταναστευτικό κύμα από την κεντρική Μεσόγειο.
Μια διπλωματική σύγκρουση Τουρκίας-Γερμανίας για τη Λιβύη μαίνεται τις τελευταίες μέρες.
Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μας απαίτησαν δημοσίως από την Τουρκία να αποσύρει τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους από το λιβυκό έδαφος.
Οι αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Sputnik δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν ουσιώδεις αναταράξεις στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, όμως εξηγούν το πλαίσιο της αντιπαράθεσης.
«Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου πριν από 1,5 χρόνο να απαιτεί το προφανές: Την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, όπως προκύπτει και από τη διαδικασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Αυτό ενοχλεί την Τουρκία που επικαλείται τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για να δικαιολογήσει την παρουσία της εκεί. Όμως από Συρία και Ιράκ η Τουρκία έχει στείλει τουλάχιστον 13.000 μισθοφόρους στο λιβυκό έδαφος» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.
Παράλληλα, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Μαίρη Μπόση, που πιστεύει ότι ιστορικά οι Γερμανοί δεν έχουν συμφέροντα στη Λιβύη παρά μόνο εκφράζουν τη «γραμμή» Γάλλων και Ιταλών.
«Οι Γερμανοί θέλουν να προλάβουν τις επεκτατικές διαθέσεις των Τούρκων, ενώ εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα φύγουν από εκεί τόσο πιο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές στη Λιβύη -αν τελικά γίνουν-, η Άγκυρα εφόσον διατηρεί στρατεύματα εκεί, πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει πολιτικές δυνάμεις στη Λιβύη με ανταλλάγματα. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις στη Λιβύη εμφανίζονται πρόθυμες να στηρίξουν τους Τούρκους και τη στρατιωτική παραμονή τους με αντάλλαγμα την απαρέγκλιτη τήρηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της Λιβύης από τουρκικές εταιρείες και την αποπληρωμή των χρεών που έχει η Λιβύη στην Τουρκία από την εποχή του Καντάφι» εκτιμά.
Νέες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη με τουρκική διευκόλυνση;
Την ίδια στιγμή, επί τάπητος τίθεται το ενδεχόμενο να δημιουργήσει η Τουρκία ένα νέο προσφυγικό – μεταναστευτικό κύμα από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Ευρώπη.
«Η Τουρκία υλοποιεί αυτήν την πολιτική εδώ και αρκετά χρόνια μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Θα ήταν πολύ πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο προς την Ιταλία. Τα θαλάσσια σύνορα της Βόρειας Αφρικής παραμένουν αφύλακτα από την εποχή της πτώσης του Καντάφι που είχε συμφωνήσει ότι θα είναι ο φύλακάς τους. Στη Λιβύη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διακινητές που πραγματοποιούν δουλεμπόριο. Οι Τούρκοι δεν θα έχαναν την ευκαιρία να εμπλακούν σε κάτι τέτοιο» υποστηρίζει η κα Μπόση.
«Θεωρητικά τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διέλευση μεταναστών προς την Ιταλία. Πρακτικά μόνο σε επίπεδο “μπλόφας” θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Οι Τούρκοι θα μπορούσαν να μπλοφάρουν ότι θα αυξήσουν τις ροές στο μεταναστευτικό, αλλά εκτιμώ δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο κ. Υφαντής.
Πηγή Sputniknews.gr

 

Την άποψη ότι οι Γερμανοί επιθυμούν να τερματιστεί η εδραίωση της παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη για να μην αποσπάσουν ανταλλάγματα, εκφράζει ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ