19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚύρτσος στο Sputnik: «Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία που θα άλλαζαν...

Κύρτσος στο Sputnik: «Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία που θα άλλαζαν την πολιτική της»

Δεν θα υπάρξουν σημαντικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να άλλαζαν την πολιτική της Τουρκίας, αποκαλύπτει ο Γιώργος Κύρτσος, μια μέρα αφότου προέβη σε διάβημα προς την Ισπανική Κυβέρνηση, για να «παγώσει» τη συνεργασία ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία για τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».
Μια σημαντική πρωτοβουλία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, πήρε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, που μάλιστα εκπλήσσει καθώς απευθύνεται όχι προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο των PODEMOS Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Με την επιστολή τους προς τους Ισπανούς πολιτικούς, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητάει το «πάγωμα» της συνεργασίας ισπανικών εταιρειών με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τη ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου «Αναντολού».
Το διάβημά του έχει την υποστήριξη, όπως μας τονίζει ο κ. Κύρτσος, των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου και του Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη.

Όπως επισημαίνεται στο συγκεκριμένο κείμενο, η ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου, το οποίο αποτελεί αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου «Χουάν Κάρλος Ι» ξεκίνησε πολύ πριν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι PODEMOS σχηματίσουν κυβέρνηση.
Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έγινε πιο επιθετική, επιβάλλεται η επιβολή εμπάργκο όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία, κι αυτό «μέχρις ότου ο Ερντογάν και η κυβέρνηση της Τουρκίας υιοθετήσουν πολιτική καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση Ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».
«Η Γερμανία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στη συνεργασία με την Τουρκία»
«Χάρη στη συνεργασία της με ισπανικές εταιρείες και με την ισπανική τεχνολογία αποκτά η Τουρκία το πρώτο της αεροπλανοφόρο 27.000 τόνων, που πιθανότητα θα καθελκυστεί εντός του 2021. Επομένως έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα η στρατιωτική συνεργασία σε θέματα οπλικών συστημάτων μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας να τερματιστεί» μας τονίζει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο κ. Κύρτσος.
«Άρα αυτή η πρωτοβουλία προς τον Σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έχει ως στόχο αφενός να ευαισθητοποιήσω την ελληνική κοινή γνώμη κι αφετέρου την ισπανική ως προς το θέμα αυτό. Κυνηγάμε τη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθούμε να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις και εμπάργκο, με απόφαση της Ε.Ε. για τα όπλα, αλλά ίσως η λύση να στηρίζεται εντέλει σε διμερείς πρωτοβουλίες» προσθέτει ο Ευρωβουλευτής, καθώς «είναι ορισμένες χώρες που για διάφορους λόγους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη συνεργασία με την Τουρκία. Μια από αυτές είναι η Γερμανία φυσικά, η οποία προμηθεύει και τα γερμανικά υποβρύχια, και μια άλλη είναι η Ισπανία, που θα προμηθεύσει τώρα το αεροπλανοφόρο, που ουσιαστικά είναι αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου Χουάν Κάρλος Ι».
«Δεν θα υπάρξουν γενικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να άλλαζαν την πολιτική της Τουρκίας»
Παρότι η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί δυναμικά και σε διπλωματικό επίπεδο και είναι μια από τις ελάχιστες φορές που έχει συμμάχους κατά της Τουρκίας, εκτός από τη Γαλλία του Μακρόν, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η στάση της Γερμανίας θα κρίνει το αν θα υπάρξουν σήμερα καρποί.
Με βάση ωστόσο τις πληροφορίες του Έλληνα Ευρωβουλευτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η επιρροή της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς είναι μεγάλη, οι κυρώσεις «θα είναι στοχευμένες, αλλά περιορισμένες, σαν κι αυτές που έχουν ψηφιστεί σε βάρος τουρκικών εταιρειών και στελεχών τους, για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν θα υπάρξουν γενικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να άλλαζαν την πολιτική της Τουρκίας. Και θα υπάρξει επίσης μια απόφαση να συνεχιστεί η επεξεργασία ενδεχόμενων μελλοντικών κυρώσεις , πιο αυστηρών αν επιμείνει σε προκλητικότητα και παραβιάσεις η Τουρκία στον ίδιο βαθμό».
Η χτεσινή ελληνική προσπάθεια, κατά την τετραμερή τηλεδιάσκεψη Μακρόν, Μέρκελ, Μητσοτάκη κι Αναστασιάδη, να επαναδιατυπωθεί το προσχέδιο, με συγκεκριμένα μέτρα κατά της τουρκική προκλητικότητας, έχει ελπίδες; Θα υπάρξει όντως νέο προσχέδιο σήμερα;
«Θα υπάρξει προσχέδιο, αλλά το ερώτημα είναι αν τα μέτρα θα είναι ή όχι περιορισμένης εμβέλειας και συμβολικά. Εγώ αυτό πιστεύω. Μην περιμένουμε τα μέτρα να αμφισβητούνε την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και της ΕΕ, κάτι που θα προκαλούσε τρομερό πρόβλημα για την Τουρκική Οικονομία και φυσικά και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συνδέονται μαζί της» υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής.
«Αυτό δεν θα συμβεί. Θα υπάρξει ωστόσο -προσθέτει- μια προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας μέτρα, κάτι που έχει την πολιτική του σημασία. Και θα υπάρξουν και παράγραφοι που θα ενισχύουν διπλωματικά και ψυχολογικά την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι κράτη μέλη με τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Συνολικά θα κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση αλλά η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μεγάλη και σε διμερές ακόμη μεγαλύτερη, εξ ου πήρα την πρωτοβουλία με τους Ισπανούς».
«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν να συντονιστούν με Μπάιντεν για Τουρκία»
«Είναι αρκετά σύνθετο το θέμα των κυρώσεων» συνεχίζει ο κ. Κύρτσος. «Ένας από τους βασικούς λόγους που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πάρουν τώρα σκληρές αποφάσεις είναι και η στάση αναμονής τους για το πέρασμα των ΗΠΑ από τον Τραμπ στον Μπάιντεν» εκτιμά.
«Ο Τραμπ ήταν βασικός προστάτης του Ερντογάν, είχαν και μέσω των γαμπρών τους οικογενειακές κοινές επιχειρήσεις. Ο Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Οι Ευρωπαίοι είναι λογικό να περιμένουν να συντονιστούν μαζί του στο θέμα της Τουρκίας Μετά από μια 4ετία πλήρους ασυνεννοησίας με την Ουάσιγκτον προσδοκούν σε μια συνεννόηση με τη νέα αμερικανική προεδρία» υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής.
«Αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί μαζί με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Το ότι στη Γερμανία είναι 3,5 εκατ. οι πολίτες τουρκικής καταγωγής, που μπορούν κι επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αμελητέο. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία οδεύει τον Σεπτέμβριο σε βουλευτικές εκλογές» προσθέτει.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ