22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗΠΑ: Θεωρούν τον Όμηρο σεξιστή και τον «κόβουν» από τα σχολεία

ΗΠΑ: Θεωρούν τον Όμηρο σεξιστή και τον «κόβουν» από τα σχολεία

Σε… λογοκρισία για χάριν της πολιτικής ορθότητας ή αλλιώς «political correctness» (όπως ονομάζεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού) που δεν καταλαβαίνει από διακρίσεις και διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της, «τσουβαλιάζοντάς» τα, υπόκεινται κλασικά αριστουργήματα.
Τα έργα τόσο του Ομήρου, όσο και του Σαίξπηρ, αλλά και του «δικού» τους Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, δεν φαίνεται μάλιστα να αποτελούν εξαίρεση, καθώς στην Αμερική βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής προσπάθεια να εμποδιστεί η πρόσβαση των παιδιών σε αυτά, σύμφωνα με άρθρο της «Wall Street Journal».
Τι είναι το κίνημα #DisruptTexts που θέλει να «πετάξει» έξω από την εκπαίδευση τους κλασικούς συγγραφείς και γιατί ένα σχολείο στη Μασαχουσέτη άφησε εκτός ύλης την «Οδύσσεια»
Υπό το σύνθημα #DisruptTexts («Διακόψτε τα κείμενα), ιδεολόγοι, καθηγητές και χρήστες του Twitter που απλά αρέσκονται να δημιουργούν «χαμό», έχουν αρχίσει μια εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον κλασικών κειμένων, από τον Oμηρο έως τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και τον Δρ. Σους.
Υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να διαβάζουν κείμενα σε οποιαδήποτε άλλη γραφή εκτός της σημερινής, ειδικά αυτά στα οποία κυριαρχεί «ο ρατσισμός, ο σεξισμός, οι διακρίσεις, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους».
«Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος», υποστηρίζει η μυθιστοριογράφος Πάντμα Βενκατραμάν, συμπληρώνοντας: «Απαλλάσσοντας τον Σαίξπηρ από την ευθύνη με το να αναφέρεις ότι έζησε σε μια εποχή που επικράτησαν αισθήματα μίσους, κινδυνεύει να περάσει ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής μίσους».
«Οι λεπτές πολυπλοκότητες της λογοτεχνίας μειώνονται στην ακατέργαστη διακλάδωση των διατομεακών αγώνων εξουσίας», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Αγγλικών του Σιάτλ, Εβιν Σιν, ο οποίος το 2018 είχε γράψει ότι καλύτερα «να πέθαινε» από το να διδάξει το «The Scarlet Letter» («Το άλικο γράμμα»), εκτός αν το μυθιστόρημα του Ναθάνιελ Χόθορν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «καταπολέμηση του μισογυνισμού και της ντροπής».
Οσοι δεν είχαν ακούσει για το κίνημα #DisruptTexts, τούς έδωσε τη δυνατότητα η αυτο-χαρακτηριζόμενη ως «αντιρατσιστική δασκάλα», Λορένα Ζερμάν, όταν παραπονέθηκε δημοσίως ότι πολλά κλασικά έργα γράφτηκαν πριν από 70 χρόνια, είναι ξεπερασμένα και δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή.
«Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από τόσα χρόνια και τις αξίες που διαμόρφωσαν ακολούθως αυτό το έθνος. Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία», ισχυρίστηκε.
Από την άλλη, η συγγραφέας μυθοπλασίας έργων για μικρά παιδιά και εφήβους, Τζέσικα Κλουές, απάντησε καυστικά: «Αν πιστεύεις ότι ο Χόθορν βρισκόταν στο πλευρό των επικριτικών Πουριτανών… τότε είσαι απολύτως ηλίθια και δεν πρέπει να έχεις τον τίτλο της καθηγήτριας στο βιογραφικό σου στο twitter».
Σε ελάχιστο χρόνο, μια καταιγίδα καταδικαστικών σχολίων «ξέσπασε» στο Διαδίκτυο, κατηγορώντας την Κλουές για υποκίνηση ρατσισμού και βίας και απαιτώντας από τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House» να ακυρώσει το συμβόλαιό της.
Και μπορεί να μην εισακούστηκαν, ωστόσο η Κλουές προχώρησε σε μια δήλωση μεταμέλειας.
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τον απρόκλητο θυμό μου προς τη Λορένα Ζερμάν… Εχω δεσμευτεί να μάθω περισσότερα για τη σημαντική δουλειά της στο πλαίσιο του #DisruptTexts… Θα προσπαθήσω να το κάνω καλύτερα», ανέφερε.
Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον ατζέντη της Κλουές, Μπρουκς Σέρμαν, από το να καταγγείλει τις «ρατσιστικές και απαράδεκτες» απόψεις της, τερματίζοντας την επαγγελματική τους σχέση.
Η απαίτηση για λογοκρισία φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα…
«Να είσαι σαν τον Οδυσσέα και να ασπάζεσαι το μεγάλο ταξίδι προς την απελευθέρωση (και στη συνέχεια να βγάλεις την Οδύσσεια από το πρόγραμμα σπουδών σου επειδή είναι σκουπίδια)», έγραψε ο Σι Μάρτιν τον περασμένο Ιούνιο.
«Χαχαχα», απάντησε η Χέδερ Λεβίν, καθηγήτρια Αγγλικών στο Λύκειο «Lawrence» της Μασαχουσέτης.
«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Οδύσσεια αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα σπουδών φέτος!», πρόσθεσε.
Οταν μάλιστα ο αρθρογράφος της WSJ επικοινώνησε με την Λέβιν για να το επιβεβαιώσει, απάντησε ότι βρήκε την έρευνά του «επεμβατική» στη δουλειά της…
«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι αυτό το αντι-διανοητικό κίνημα κατά των κλασικών κερδίζει συμπάθειες μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει από την πλευρά του ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Τζον ντελ Αρόζ, μία από τις σπάνιες φωνές της βιομηχανίας που υποστηρίζει τις απόψεις της Κλουές, προσθέτοντας πως «η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά».
«Εάν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, προέρχεται από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές που στερούνται τη δυνατότητα να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα μπορεί να φανταστούν τον εαυτό τους τυχερό ότι γλίτωσαν από τα μυθιστορήματα αυτά. Αυτό είναι που θέλουν όσοι στηρίζουν το #DisruptTexts, αλλά σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομήλικούς τους, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια γλώσσας και πολιτιστικές αναφορές. Το χειρότερο, δεν το γνωρίζουν καν», σχολιάζει καυστικά ο αρθρογράφος.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ