22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗΠΑ: «Δεν έχουμε την ίδια άποψη με την Ελλάδα για τον εναέριο...

ΗΠΑ: «Δεν έχουμε την ίδια άποψη με την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο της»

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τα «αμφισβητούμενα ύδατα» της Ελλάδας, τώρα κάνουν λόγο και για αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.
Πριν ακόμα οι ΗΠΑ αποφασίσουν τελικά επίσημα ποιος εξελέγη Πρόεδρος στη χώρα τους, φέρνουν στο φως μια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία, η οποία εκφράζει ανοιχτά την παραδοχή ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου.
Ο λόγος που σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν είναι δυνατό να παρουσιαστεί κατάλογος με τις τουρκικές παραβιάσεις είναι ότι, σύμφωνα με την αμερικανική αντίληψη:
«Η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Ετσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».
«Δεν βλέπω κάποια πολιτική στροφή των ΗΠΑ σε σχέση με το παρελθόν σε αυτό το ζήτημα» επισημαίνει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος.
«Πρόκειται για πάγια θέση που έχουν από παλιά. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και στο ΝΑΤΟ παρόμοιες καταστάσεις αναφορικά με τα 6 και τα 10 ναυτικά μίλια. Αλλωστε, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες» προσθέτει.
Τη δική του οπτική γωνία που «φανερώνει τις επεκτατικές τάσεις των ΗΠΑ και την Τουρκία ως πρόθυμο σύμμαχο τους» εξηγεί στο Sputnik o ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας: «Πάγια θέση μου αποτελεί το ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που θα ενταθεί με τον νέο τους Πρόεδρο (αν υποθέσουμε ότι παραμένει), καθότι ο Μπάιντεν έχει δείξει σαφή δείγματα αντιρωσισμού και φιλοτουρκικών προθέσεων. Στόχος τους είναι να ενσωματώσουν στη Δυτική αρχιτεκτονική τις τουρκόφωνες – τουρκογενείς δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Για τον σκοπό αυτό, θεωρώ δεδομένο ότι θα στηρίξουν την Τουρκία στις διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας».
Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι θα πρέπει να περιμένουμε «περαιτέρω φιλοτουρκικές τάσεις της Ουάσινγκτον που εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική».
Να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι οι ΗΠΑ μίλησαν ανοιχτά για «αμφισβητούμενα ύδατα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι ελληνικές θέσεις
Αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» και που σημειωτέων απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου οκτώ μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι όσον αφορά το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθορισθεί από τη συμφωνία Ιταλίας – Τουρκίας που υπογράφηκε στην Αγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρακτικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω συμφωνίας και υπεγράφη στην Αγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947, απέκτησε την κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων χωρίς καμία αλλαγή στα θαλάσσια σύνορα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.
Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη (μέχρι το σημείο σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Εβρου), υπογράμμιζαν πως αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.
Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ανωτέρω δύο περιοχών (από Θράκη έως Δωδεκάνησα), όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας τέμνονται, έλεγαν ότι τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σήμερα, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ επαναλαμβάνουν πως οι θέσεις της χώρας μας όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι πάγια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση και στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την εκλογή νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Τονίζουν, τέλος, ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ