12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ"Γολγοθάς" η βόλτα εκτός Γηροκομείου: "Δεν πήγα στη δομή τον άνθρωπό μου...

“Γολγοθάς” η βόλτα εκτός Γηροκομείου: “Δεν πήγα στη δομή τον άνθρωπό μου για να ‘ναι φυλακισμένος”

H δημοσιογράφος Νινέττα Κοντράρου-Ρασσιά καταγγέλλει ότι οι ηλικιωμένοι, παρότι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να υποβάλλονται για μια απλή έξοδο σε δυο μοριακά τεστ και σε απομόνωση πέντε ημερών! Τι απαντούν στο Sputnik πηγές του αρμόδιου υπουργείου.
Να έχεις τον άνθρωπό σου σε ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Να είναι πλήρως εμβολιασμένος. Να έχουν παρέλθει οι 14 ημέρες από τη β’ δόση. Και για να κάνει μια απλή βόλτα με τους οικείους του, να πρέπει να υποβληθεί σε δύο μοριακά τεστ, για τα οποία θα πρέπει να «προοικονομήσουν» οι δικοί του μέσω ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου, το οποίο θα πρέπει να κληθεί να έρθει… αυτοπροσώπως στη δομή, ενώ στο ενδιάμεσο ο ηλικιωμένος αυτός άνθρωπος, με τα Χ προβλήματα (ανάμεσά τους, συχνότατα και κατάθλιψη ή άνοια) να υποβάλλεται στο μαρτύριο της απομόνωσης 5 ημερών.
«Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει και τιμωρητικό» μας λέει η δημοσιογράφος Νινέττα Κοντράρου-Ρασσιά, παθούσα, με συγγενικό πρόσωπο σε ανάλογη δομή, που δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά της ακούγοντας την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου να δηλώνει σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «έχει ανοίξει η επισκεψιμότητα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων για εμβολιασμένους (ασθενείς και επισκέπτες) μια δυο φορές την εβδομάδα».
«Όχι, κυρία μου, διαβάστε το ΦΕΚ που εκδώσατε η ίδια. Λέει πως επιτρέπεται μία φορά στις 15 μέρες. Κι αν θέλεις να πας τον άνθρωπό σου μια βόλτα, εκτός δομής, αρχίζει ο Γολγοθάς σου» καταγγέλλει μέσα από τον προσωπικό της «ιντερνετικό τοίχο» αγανακτισμένη η κα Κοντράρου-Ρασσιά.
«Ο εμβολιασμένος ασθενής πριν βγει από τη δομή -όπου είναι κλεισμένος πάνω από έναν χρόνο- πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό τεστ» συνεχίζει.
Με ποιο τρόπο; Δεν επισκέπτεται ο άνθρωπος το διαγνωστικό Κέντρο. Αλλά το διαγνωστικό Κέντρο… πάει στη δομή του.
«Πρέπει να καλέσεις εσύ, ο συγγενής, εις διπλούν το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και να πληρώσεις βέβαια γι’ αυτό. Όταν ο άνθρωπος επιστρέψει στη δομή, σύμφωνα με το ΦΕΚ, επιβάλλεται απομόνωση του ασθενή εντός του δωματίου του για 5 μέρες. Δηλαδή, η βόλτα θα του βγει από τη μύτη».
Και δεν τελειώνει εκεί ο Γολγοθάς, προσθέτει η έγκυρη δημοσιογράφος.
«Μετά την παρέλευση 5 ημερών απαιτείται και νέο μοριακό τεστ. Εύγε σας και μετά – εύγε σας. Θα πρότεινα στην ωραία Δόμνα να πάει να μείνει 2-3 μέρες σε μια τέτοια δομή χωρίς να δει και να ακούσει κανέναν από τους δικούς της για να μάθει τι εστί να μη βλέπεις παιδιά κι εγγόνια για έναν ολόκληρο χρόνο. Κυρία μου, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι φυλακισμένοι. Το κατάλαβες ή να σ’ το ξαναπώ;» καταλήγει στην οργισμένη ανάρτησή της η Κοντράρου-Ρασσιά, που δεν έχει πρόβλημα να καταβάλει όσο συχνά απαιτείται το ποσό για τα μοριακά τεστ, προκειμένου να παίρνει καθαρό αέρα ο άνθρωπός της, αλλά αδυνατεί να αποδεχτεί την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται ένας ηλικιωμένος άνθρωπος «τιμωρούμενος» με απανωτά μοριακά τεστ, ενώ είναι εμβολιασμένος, και «κερασάκι» τις 5 μέρες απομόνωσης!
«Πολλοί βεβαίως επειδή δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν, να ξοδευτούν και να δώσουν τα 200 ευρώ για τα μοριακά τεστ ούτε βλέπουν ούτε βγάζουν καθόλου έξω βόλτα τα συγγενικά τους πρόσωπα. Γι’ αυτό έχουν εγκαταλείψει τόσους ανθρώπους στα γηροκομεία» συμπεραίνει η γνωστή ρεπόρτερ.
«Όντως σκληρά τα μέτρα για τους συγγενείς»
Ακόμη και οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας που πρέπει οπωσδήποτε να βγουν για να υποβληθούν σε εξέταση ή θεραπεία χημειοθεραπεία, αιμοκάθαρση κ.λπ.) αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα ακριβώς, μας τονίζει η συνομιλήτριά μας.
«Απαιτείται μοριακό τεστ και ας είναι εμβολιασμένοι, εις διπλούν και στο ενδιάμεσο αυστηρή απομόνωση 5 ημερών. Γιατί όμως να υποβάλλεται ο άνθρωπος σε μοριακό τεστ, που δεν μπορεί να γίνει από τις νοσοκόμες της δομής και να μην κάνει ένα self test, αφού είναι εμβολιασμένος;» ρωτά η κα Κοντράρου- Ρασσιά.
«Έτσι τους τιμωρούν γενικώς αυτούς τους ανθρώπους σε εγκλεισμό. Με ποιο δικαίωμα; Εγώ δεν πήγα στη δομή τον άνθρωπό μου για να είναι φυλακισμένος!».
Η απάντηση του υπουργείου
Απευθύναμε τους ίδιους ακριβώς προβληματισμούς και ερωτήματα στο αρμόδιο υπουργείο.
Επίσημη απάντηση δεν μας δόθηκε, ωστόσο πηγές του υπουργείου μάς τόνισαν «προσπαθούμε αυτή τη στιγμή με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την υγεία των ατόμων που φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές».
«Είναι όντως σκληρά τα μέτρα για τους συγγενείς» παραδέχονται «αλλά προέχουν οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι».
Δεν σκέφτονται ελαφρύνσεις των μέτρων αυτών για την ώρα, παρότι γίνονται αποδέκτες της δυσαρέσκειας.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την επέλαση της Δέλτα μετάλλαξης και θα ενεργήσουμε ανάλογα, αποκλειστικά βάσει των εισηγήσεων των ειδικών» μας τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη- sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ